bsp

Mcm mna mau elak mknan yg blh kasih naik bsp...ada yg mommy2 tau kah...risau klu2 naik lg blk...doc kata kana tukar ubat...klu masih tak trun kana insulin..?sy tidak mau..

16 Balas

boleh, pagi tu klo nk insulin jgn mkn lain selain mee hoon dn roti jangung... tengah hari jgn mkn nasi, mkn soup ke, xkisah lh soup apa pon.. ptg jam 2 lpas bsp tu baru mkn nasi tp jgn banyak.. dlm 1 senduk je. lpas tu jgn mkn sampai bsp mlm jam 8 mlm.. lpas bsp 8 mlm baru mkn nasi atau apa pon... age satu pagi jgn minum air manis.. banyakkn minum air masak.. sy dh buat bsp sy cantik semua.. age satu klo sok nya bsp.. mlm sebelom nya jngan mkn nasi selepas jam 8.. klo lpas jam 8 nk mkn jg cari mee hoon soup atau goring, biskut jangung n roti jangung.. age ok mkn epal hijau, dn jgn minum air 3n1 ye.. tu naik mencanak nt...

5y ago

Ok sis sy akan cuba...tq ya sis

Selalu check bsp ni .. 10pm dah kena puasa kan. 8am tu jgn mkn dulu .. After cucuk .. Baru mkn .. Mkn pun mcm roti gardenia dua keping .. Dua jam sebelum cucuk kedua .. Jgn mkn apa apa .. Lepas cucuk kedua .. Mkn laa nasi tapi kadar yg sedikit .. Lebihkan lauk .. Dua jam sebelum cucuk ketiga .. Jgn mkn .. Seharian check bsp .. Saya ulang je .. Alhamdulilah .. Bsp turun .. Janji ..dua jam sebelum cucuk .. Jgn mkn apa apa ..

5y ago

Ya kana suruh cek bsp ni klu tidak ctk..sblh pg jam 8 dgn jam 11 tu ok lg bsp sy 4.7 sma 4.3...lepas tu tgh ari sy cuba mkn roti dgn telur sebiji...siap mkn sy rehat terlelap lah pula sy...sekejap..skli nak p cek jam4 tu naik pula p 7.8 adui tingginya tu...sy blk ja umah bhbs sy minum air...blk2 kencing cek blk jam8 mlm tu trun sdh dia blk p 4.7...ada kah tidak blh tido ya😅 sis

Banyakkan minum air putih jak sis...sebab gula akn keluar melaui kencing.. Jgn mkn yg mnis2 n kurangkan pengambilan nasi.. Lebihkan sayur .. Sy pun dah start insulin sis...mmg pyah tiap mlm kna cucuk😂😂😂...tp skrg dah ok bsp cuma tu la bila dah start insulin mmg tk ble brhti...sy dlu smua sy kurangkan tp sy tak bnykkan minum air tu yg susah nk turun bsp tu...

5y ago

Ok sudah bsp sy... Skrg cek sebulan sekali uda... Tp bejarum2 pun pemakanan kena kawal juga la utk c bby kn😊😊😊

Mcm sy tiap kali nk bsp sy mkn then minum air masak banyak2 sampai kembung perut nk muntah pun ada. Makan kuantiti sikit jee. 1jam sblm nk cucuk dh stop mkn. Tapi still minum air. Alhamdulillah bacaan okay. Lpas dah bsp trakhir terus balun kaw2 nk makan apa 🤣😜

Hari ini sy juga check bsp 4kali sehari. Susah juga kena GDM ni. Banyakkan minum ai kosong saja sis. Makan jgn byk 😅 semuanya kena kawal sehabislah last check 8mlm baru makan apa saja mau tp kena jaga juga kita punya gula 😅

Sy makan mcm biasa tp aktifkan diri lepas makan.. Berjalan ke.. Asal berpeluh. Hehe.. So far ok je.. Tp time breakfast tu je sllu nak sangkut. Makan roti wholemeal dua keping pn dah ok.. Air kosong..

Sis kurangkan makan or minum yg banyak gula or pemanis.. boleh makan sayur bendi atau peria untuk kurangkan bacaan gula.. setahu saya berkesan la. Harap dgn sis pun berkesan jgk..

5y ago

Ya Sy sdh elak mkn yg manis2...akan cuba mcm sis ckp tu...tq ya sis

Sya mkn beras out mcm beras biasa inshaallah cntk bsp sya dr 10.5 skrg 4-5 je dr 2week kne ambil bsp skrg 1bln skli je happy skrg xpyh ulang klinik sllu

Kena try & error sis apa kita makan..nk makan manis boleh tapi ambik portion sikit aje..then bilas dgn air putih banyak2..😊

Control corak pemakanan. Selain tu, saya amalkan minum jus peria campur epal hijau. Bagus utk kawal gula dalam darah