Bila keluar darah haid lepas habis darah nifas?

Hi mommies saya nak tanya, lepas habis nifas, bape hari akan keluar darah haid? Darah nifas saya dah lebih 60 hari pun masih ada coklat coklat cair.. lepas tu mcm dah habis, skrg saya dah 2 bulan 15 hari dah beranak, tadi mcm ada nampk lendir pekat warna coklat cair, nk tanya, tu nifas or darah haid ya.. dia tak bnyk sgt, sikit2 je btw saya tak breast feed

4 Balas

Tempoh nifas: Tempoh Minimum: SedetikTempoh Maksimum: 60 hariTempoh Kebiasaan: 40 hari Tempoh maksimum bagi seseorang wanita keluar darah nifas ialah sebanyak 60 hari. Sekiranya darah tersebut keluar melebihi tempoh 60 hari, maka hukumnya adalah seperti berikut: -Sekiranya darah tersebut bersambung dan tidak berhenti walaupun sedetik, maka ia dihukumkan sebagai darah isitihadah iaitu hendaklah melihat kepada salah satu ciri-ciri istihadah. -Sekiranya darah tersebut berhenti sekalipun sedetik maka darah selepasnya dihukumkan sebagai darah haid.

Darah yang keluar lepas 60 hari tu dah tak di kira nifas ya. Tu dah dikira darah istihadah. Bila dah kering darah tu lebih dari 15 hari & ada darah @ spotting melebihi 24jam, tu dah dikira darah haid. Kalau sis risau, sis boleh rujuk o&g. Saya lepas bersalin no 2 pun macam ni. Darah nifas lebih 60 hari. Yang hujung2 tu spotting je. Memang followup dengan dr sampaii darah kering. Takde apa2 pun. Dr kata mungkin hormon lepas bersalin tak betul.

darah nifas max 60 hari shj. kalau berterusan, dipanggil istihadah. kalau ada gap 15 hari suci, then Keluar darah semula, itu dipanggil haid.

11mo ago

jelas..tqqqq boleh noted

bila dah kering lebih 15 hari then ade darah tu period..nifas maximum 60 hari