perut lapar tapi tak lalu nak makan

mcm mana nk buat, kalau perut pedih lapar, tapi saya tak lalu nak makan. taktahu makanan apa nk makan. risau dekat bby. ada suggestion tak?

15 Balas

Masa tengah mabuk ni, baru pandang atau bau makanan pun rasa nak muntah. Cuba cari makanan yang rasa teringin nak makan atau makanan yang agak-agak boleh ditelan. Masa saya mabuk saya usahakan cari makanan yang saya nak makan dan elakkan yang saya rasa tak boleh telan. 😂 Contohnya saya cari nasi arab, chicken grill, bihun atau mee, sebab tak lalu nak makan nasi putih. Buah pun tukar-tukar. Kadang lepas makan buah pun saya muntah. Minum air manis memang sedap tapi saya guna gula sihat. Minum susu kambing yang serbuk. Yogurt. Tekak tiap orang tak sama. Tahap mabuk tiap orang tak sama. Semoga ibu terus kuat mengharungi mabuk hamil. 😊 In Shaa Allah mabuk ni akan semakin berkurang nanti.

Sis dah brpa week, saya msa awal prgnant mcm tu jgk, lalu nasi 2/3 sudu, tapi makan sup kaki ayam, hari2 suami saya beli, tapi ada carrot n kentang. Saya tak lalu jugak, tapi paksa makan, walau lps makan akan muntah masa tu, tapi saya bnyakkan buah, hsbnd beli buah bnyak, yg sya suka makan, jmbu batu n buah naga, hari2 saya makan tu, sbb tak lalu nk makan nsi sngt. Alhamdullilah baby mmbesar elok. tapi skrg dah nk msuk 8 bulan tngk sup kaki ayam tak lalu pulak dahh. heheh

paksa makan awak. mcm saya dulu memula pregnant, mmg tk lalu makan smpai berat drop sgat. tapi kena paksa makan jugak. makan sikit tapi kerap. tu yg saya selalu buat dulu. and makan buah / sayur juga time tak lalu nak makan tu. cri buah yg awak suka makan. atleast dpt la sikit nutrient .

1y ago

baik sis, saya cuba makan sikit2 start dari roti/buah. harap tk lama lah alahan mcm ni. risau juga. terima kasih

Saya masa sakit perut dulu sebab tak lalu nak makan, saya pergi makan subway, buah & porridge jek untuk bagi perut kenyang, kena paksa at least jangan ikut perasan sangat, cakap kat hati kena makan isi perut .. In Sha Allah boleh

1y ago

Makan macam roti, buah, porridge dan biscuit jek dulu, sebab takut muntah kalau makan makanan berat, saya masa 1st trimester ni apa2 tak boleh makan, cuma kalau dah lapar jek tu pun makan makanan ringan jek, now 2nd trimester makan jek apa yang nak makan

banyak kan makan buah,,klau buah kurang sikit muntah,,klau minyak tau rempah dgan santan mmg cepat keluar blik,,mkan roti,,pengalaman sya,,mmg lembik smpai drop bp n sugar,,minum air oren,,mmg melega kan

Sy paksa diri mkn klo x sy akan masuk angin sudah nya nnti apa pun x boleh masuk.. cuma skrang sy x boleh mkn ikan sy cuma boleh mkn nasi dgn telur jer… dan ayam goreng yang kuah2 mmg x boleh

1y ago

Semoga kita Allah mudahkan urusan sehingga melahirkan aamiin

kne paksa jgak.. jgn amek mknn berat dlu.. klu sye mkn bskut.. roti.. buah.. dpt alas perut dlu pn ok.. klu x muntah, bru try mknn berat plak dlm kuantiti sdikit.. air kne bperisa

1y ago

baik, saya cuba. sebab perasan bila makan nasi perut jadi senak sangat walaupun makan sikit2. kalau tidak masuk angin. terima kasih ya

Try makan oat/ nestum/ biskut kering cicah air susu or cokelat panas. Mushroom soup + garlic bread. Nasi bubur berlauk ke. Makan buah pun boleh.

Sama sis.. sedang melalui benda yang sama.. sampai xboleh nak buat keje.. tengok makanan atau terbayang makanan pun boleh kembang tekak

Cuba makan buah.. buah tembikai ke.. sy dlu pun mcm tu awal2 pregnant. Lapar tp taknak makan, mls mkn..

1y ago

ye malas makan, tapi perut lapar sangat. bila makan nasi 3/4 suap dah senak. jadi saya kene try makan bende2 lain selain nasi lah kan. terima kasih ya