Masalah hb Kandungan dah masuk 6 bulan.

Mcm mana nak naik kan lagi hb ea. Kafien² xde amik,dri mula ngndung. Lps tu makan makanan yg berzat dan iron . Hb stay low jugak , Ada cara tak nak naik kan lagi hb ni . Ubat sy makan iberet, tak ada miss ubat pon . Ermmm. Mcm mana nak buat ni . Penat dahh 1bulan 2mingu sekali ke klinik .

9 Balas

sy masa anak 1st pun mmg sejenis hb low sampai doc suruh mkn maltofer. anak 2nd ni hb sy kira alhamdulillah masih lg terkawal. bru mgu lepas g checkup 26w hb sy 12. sy ingatkan hb sy low sbb sy letih sgt bulan puasa ni rupanya hb sy ok misi ckp. cuma sy perasan setiap kali sahur dan berbuka sy suka mkn telor. ada la sehari sy akan mkn dlm 6 biji mcm tu. sy pelbagaikan masakan telur mcm letak dlm sandwic, buat telur dadar, agar² lumut telur dan mcm² la. mungkin asbab mkn telur hb sy ok 😅

5mo ago

lupa nk ckp sy x mkn ubat doktor bg 😅 dari anak 1st lagi sejenis x suka makan ubat. just suka minum susu hl tu je.

Hye sis Sama saya dulu 2minggu sekali ke klinik sebab hb low… Rupanya masa pregnant baru tahu yang saya jenis darah rendah… Sampai sekarang anak dah 7tahun saya memang ada darah rendah.. Saya still consume iberet atas nasihat doktor… rekod saya diklink pon memang hb low bp low… Doktor kata memang setengah orang macam tuu… Kadang tu mungkin pembawakan masa pregnant saja… Saya sampai kena admit wad masa pregnant sebab hb low…

5mo ago

betul sy mmg ada rekod hb low. anak first dgn second mmg sy ada masalah hb low. tpi masih terkawal lagi. pregnant no 3 ni hb 11 jer. kjp naik kjp trun . gitu laa.

sy dari buka buku da start sebulan 2 kli g klinik sbb hb n bp low, mcm² sampel drh amik nk tau punca hb low, pemakanan n ubt pun sntiasa jaga,yg dr leh ckp ye sy mmng ade anemia even x pregnant pun n pregnant ni lg la teramat low n berisiko,besln 3 thn lps ec pastu msk drh,pun same jga smpai la skrg,Sy mmng cpt penat,n mudah nk pitam sbb tu kandungan da 24 week ni x berani nk drive jauh² atau kluar sndri g mane² tanpa berteman.

5mo ago

sy bru hbis drip cosmofer yg last (5x) btabahlah ibu2 anemia

saya dah 6 bulan pregnant. bulan lepas hb saya 11.4 tak silap, bulan ni (isnin baru2 ni) 11.9. apa yang saya perasan masa berbuka dalam masa 3 minggu ni, saya banyak makan ayam dan tembikai. saya makan maltofer tapi bukan hari2 sebab perut memulas. kakak ipar hb low 9 dari 2nd-3rd trim, lagi berbaki sebulan lebih nak bersalin, Dr suruh cuba zincofer, baru naik jadi 10-11

sama la sy pun hb low n sememangnye jenis darah rendah. even tak preggy iron atas pagar n bila preggy harus rendah. so just stay +ve n amalkan pemakanan yg boleg naikkan sikit hb awk. sy just amalkan jus delima hari2 n hb xnaij banyak but ada improvement dari xnaik or makin rendah.

saya 1st trim hb ok 11 ke atas. makan ubat obimin kk bagi je. bila masuk 2nd trim hb drop sikit 10.8,10.9,10.9,10.8.... padahal air tea kopi xminum, buah pun dh mkn. duk main takat tu je. pastu doc tukar ubat kpd zincofer. xtau lagi la result mcm mna. next app bru tau.

5mo ago

sama lah sy. kafien² mmg xminum . twh teh o,kopi semua xminum yg boleh menurun kan hb kan. xsentuh lngsung. dlu pregnant sy makan zincofer , mase firstly trimester sy xboleh telan ubat tu . sbb tgh mabuk teruk time , masuk second trimester oke sikit, sy makan maltofer. dh mkn maltofer pon hb masih low jgak. sy tukar makan iberet. dh makan iberet pon hb low jugak . ermmm tak thu nak buat apa lagi.

Saya hb low jugak. Mcm2 minum pati delima la ape la. Lepastuh saya jaga makan mcm biasa je. Makan ubat yg doktor bg ikut time. Alhamdulillah dari 10 naik 12.3. Pati delima tu sebenarnye dah habis. Nak beli asyik lupa je. Tp elok pulak hb naik sendiri 😅

sy baru ni 2mnggu skli klinik. hb low jugak. last 10.8.. pastu hr Isnin bru naik 11.8.. yg sy ingt.. Mase berbuka sebelum gi klinik tu. sy makan kerabu selom. boleh tahan byk gak. pastu pg sebelum g klinik sy mkn delima. sy tak puasa hr g klinik.

sya mkan iberet jdi drop hb sya,skrg tukar maltofer..hrap² naikla hb, ni lpas rya jmpa doc 🙂