Nak tanya sikit, kalau baby baru bljar meniarap mmg mcm ni ke? Bru 2-3 hari boleh angkat sikit2

Mcm hadap kanan je #jangandibully

Nak tanya sikit, kalau baby baru bljar meniarap mmg mcm ni ke? Bru 2-3 hari boleh angkat sikit2
10 Balas

Normal & biasa untuk baby sbb dia masih tak stabil lagi. Boleh alihkn perhatian dia dgn panggil2 or buat bunyi tepuk2 bg dia peka kiri kanan. Meniarapkan pun bagi kiri & kanan biar dia tahu yg dua2 belah boleh dia pusing utk meniarap. Kalau ada mainan yg buat dia teruja tu lagi bagus. Kalau dh pandai angkat badan nak sedia utk merangkak dh tu. Sentiasa letak dia kat lantai & bg dia bergerak2.

Baby sis ni nak lelaju tu meniarap sambil training angkat kepala. Apalagi kalau dah sampai masa, dia guna siku dia tu dgn kekuatan yg dia ada.. Hehehe.. Mcm anak sy btl ni.. Dia ada sikit miring ke kanan mgkn sbb kekuatan otot dia tu ada yg semulajadi kuat tekanan but at the same time blum stabil n tulang masih lembut. Baby still in process bljr yg dia mampu😊

Ha ah. Anak dh berapa bulan sis? Mcm anak sy masuk 3 bulan tu dia dh mula belajar angkat kepala walaupun tak kuat sepenuhnya. Masuk 5 bulan baru kepalanya teguh menegak semasa meniarap. Tp blm mampu merangkak lagi. InsyaAllah masuk bln 6 perkembangan normal anak saya baca, bayi dah mula merangkak that usia

Biasa sis..nanti dia akan ok.. Baby i pun mcm tu.. But i will try to practice my baby to show some toys or calling my baby that can observe or paying attention to us.. Both left and right i will practice.. Maybe you also can try with the things that can attract your baby..

aah dia biasa mniarap then trus nk mrangkak .. mcm ank saya bru jee boleh mniarap then trus angkt bdn mcm tu rupanya nk mrgkak

3y ago

oh yeke.. anak sya bru je dia boleh angkat kepala sikit2

Anak saya 3 bulan dah belajar tiarap.. Skrng dah nak Belajar kaki empat... Dah pandai duduk.. Skrng anak saya umur 7 bulan

3y ago

Syukur alhamdulillah sis

ye mmg mcm tu..nnti lamA² dia akan ok..skrg proses nk kuatkan perut dia tu..think positif ok

Haah. Macam ni la

3y ago

sya risau sbb kepala dia mcm hadap kanan je xnak tengok kiri

Ye betul

Normal.