Saya nak tanyak, jika priode lehih dari 7 hari, misal 9 atau 10 hari, bila kah masa ovulassi/subur?

Masa priode saya x teratur, jadi saya bingung nak tentukan masa ovulasi.

5 Balas

Nak senang detect awak kena beli opk strip test , lepas daripada awak period terus guna smpai la awak jumpa circle keberapa akan naik double line terang yg T line dia lagi terang dari C line . Masa dpt ni terus bersama dgn en suami 3 hari straight smpai nmpk line tu berkurang biasanya 3-4hari lepas jumpa postive tu . After day past ovulation ke 6/7 awak boleh cuba test upt pulak . Mana tau insyaAllah lekat 🩷

6mo ago

terima kasih untuk jawabannya... insyaAllah nnti sy cuba.. 🙏🙂

Hi sis. Saya cadangkan sis beli je opk strip dekat shop** tu then sis install apps "premom" untuk trace bila ovulation sis. Kalau nak kira based on cycle period agak susah kalau period kita tak teratur kadang hormon ganggu. Lepas habis period, sis terus buat opk test tu everyday sampai sis jumpa hari ovulation sis double line pekat. Macam saya buat ni. Semoga ada rezeki sis ya 🥰

6mo ago

masyaAllah... makasi sis jawabannya... sangat membantu....🙏

bukan depends on berapa panjang period, tapi berapa panjang cycle. ovulasi selalunya dalam 10-16 hari sebelum start next period. kalau period tak teratur, cuba guna OPK atau BBT.

6mo ago

baik terima kasih kak jawabannya.. 🙏

opk strip. ataupn msa kputihan mcm putih telur tu ada kluo msa tu sllunya high chance ,kiranya msa subur la

kene try opk strip