Baby 3 bulan kurang berat badan

Masa lahir berat baby 2.6, time kena kuning berat dia turun 2.5, umur 2 bulan berat dah 4.2 nurse cakap pantau dulu sbb berat baby border line. Tadi pergi check up 3 bulan berat badan naik 4.9 bawah borderline pulak haihh. Fully fm dutch baby, Minum susu bukan main banyak 4-6 oz everyday tapi baby sihat and ceria je. Tapi still risau berat dia kurang macam mana ya??? #firstbaby #firsttimemom #bantusharing #firstmom #FTM #ingintahu #bayi3bulan

9 Balas

berak bnyak kali ke sis ? ank sy lahir 2.2kg je kuning tinggal 2kg mujur tiap bulan berat naik, susu dupro & dutch baby sekarang dutch baby saja. last checkup berat 3bulan 6.5kg.. minum xbnyak dh 3onz selang 3jam tu pun kdg main2 tapi berak sekali je.. sebelum ni ada baca org komen minum dutch bby berat xnaik , tukar susu baru naik.. mungkin xsesuai..

1y ago

Sehari sekali berak tapi kadang kadang 2 hari sekali je berak

1. Dia minum siang ke malam yang banyak? 2. Malam tidur nyenyak tak or terjaga2? 3. Mommy gerak tak dia minum malam? 4. Siang dia tidur ikut jadual tak? 5 5. Genetik parents badan kecik2 ke besar2? Mungkin influenced badan anak jugak. Ha banyak persoalan dia kalau baby tak naik berat ni.

Baby sye lahir 2.74kg ,1 bulan naik 3.1 je..2 bln naik 4kg..tpi sihat,dtng klinik je nurse bising..minum susu lactogen ..harap” 3 bln ni naikla lagi risau jgk berat bby naik sikit je..tido siang mlm tpi still berat kurang..🥲

Bg pendapat saya, tak kesah klo berat bawah dari borderline asalkan baby sihat. Sbb dah susu bnyak & baby sihat ceria je. Berat kurang tak semestinya baby tak sihat. InshaAllah baby sis okay je 👍🏼

saya tak suggest apa2 but nak bagitahu experience sy. masa baby sy lahir berat dia 2.48 je. so sy bagi baby Appeton bila pergi appointment 1 bulan berat baby naik 3.06 kg.

dutch baby mmg boleh bantu naik kan berat baby tapi lama2 baby sy jeluak byk sgt.. terus sy tukar susu.. bby awk jeluak byk tak??

1y ago

betul. ank sy mnum susu dutchbaby asyik muntah ja. tpi berat ank naik.

anak saya pun berat naik sikit² masa bagi dutchbaby. lepas tukar susu baru naik banyak 1kg lebih sebulan

1y ago

Tukar susu apa tu??

sleeping routine baby okay tak?

1y ago

Alhamdulillah okay je

Sleep routine okay?

1y ago

Alhamdulillah okay