Booster 11w5d

Masa check up swasta doktor kata takyah ambil dulu tunggu habis bersalin, kalau nak pun tunggu baby besar sikit atau 20w dan stabil tapi masa jumpa nurse klinik desa, nurse tu suruh saya walk in untuk ambil booster sebab untuk ibu mengandung dah jatuh wajib katanya. Tapi saya belum pergi. Harini saya baru dapat appointment mysejahtera untuk ambil booster pada 15/3. Perlu ke saya ambil ye? Agak risau sebab first & second dose az saya demam panas teruk selama 5-7 hari tak larat bangun dan makanminum. Sepanjang pregnant pula saya kerap pening kepala melampau & nak pitam sebab hb low sampai tak boleh bangun dan buat kerja rumah. Lain tu cuma loya dan mual. Saya kerap muntah hanya bila keluar rumah atau naik kenderaan. Kandungan saya baru 11w5d, lama saya ttc. Pernah keguguran sekali. Suami minta hold dulu sebab risau. Ibubapa dan orang sekeliling pun suruh saya hold dulu sebab saya jenis lemah katanya. Saya pun hanya duduk rumah je takde keluar selain ke klinik sebab muntahmuntah bila naik kenderaan atau keluar tapi suami saya bekerja di pasar malam, agak berisiko juga. Suami saya lengkap vaksin dan booster. Setakat ni alhamdulillah tak pernah kena covid. Saya tengok feedback yang lain pun macam banyak positif dan ada juga negatif tapi sikit. Jadi apa pendapat semua? Atau ada yang boleh kongsi pengalaman? Saya pun takut kalau kena marah ngn nurse macam akak belakang saya haritu, pregnant 32w tapi belum booster😭 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing Saya bukan nak sangat booster ni kalau kerajaan dan nurse tak suruh. Tapi memikirkan keadaan sekarang ada juga baik buruk vaksin tu yang saya agak keliru. Kalau ikut kata hati memang taknak langsung ambil dari dose 1 😅 Jangan ler maroh, saya cuma tanya pendapat masingmasing sebab ada juga yang sarankan ambil je vaksin dan ada juga kata hold dulu.

33 Balas

sekarang ni yang penting dah cukup 2 dose. ada orang badan dia bole terima , ada orang x boleh. jadi kita kene tengok tahap kemampuan kita mcm mna. mana mana kk mmg bising suruh ambil booster. cakap aje ada risiko tinggi. nanti dah bersalin, badan dah okey. ambil lah booster.

Saya bukan taknak ambik sis , tapi saya pun ttc lama . Mula kilang pun suruh ambik then bila ada kes gugur masa kandungan 9 bulan jd kami yg pregnant ada excuses . Skrg dah 30w saya tak ambik lagi booster . Lantak la 😂 dah positive baruni alhamdullillah okey je

sy baru ambil booster ,doc tmpt sy check up mmg xgalakkan tp nurse d klinik desa tu kata ibu preggy ble am bil,tp klu puan rasa berat hati nk ambil x perlu la..tgu lps bersalin la..slps booster sy ok cuma kepala sakit sgt n mata mmg mgantuk...lain2 ok..

klu ada mslah hold dlu la...nti tkut jd apa2 kt bby...bby bwh 12w xkuat lg..sy pun suami xbg amik lg .tp p KK mggu lps dktor sruh amik trus sb semua ok..bby pun membesar ikut perkembangan..alhamdulillah...32w dh booster.xda demam ka apa pun ..

Saya dulu pun masa 1st & 2nd dose ambik az demam teruk sakit kepala sakit badan sampai takboleh bangun. Ambik booster pfizer masa 17w alhamdulillah tiada side effect kecuali sakit lengan sehari. Puan boleh ambik masa 2nd trimester nanti 😊

jgn amik booster, lepas bersalin nanti blh consider, jika nak. booster adalah utk yg berumur 65 ke atas. amik booster pun blh tentu selamat dr pendemik tp atleast go thru normal immune build up ke atas body, mkn makanan sihat..takde paksaan

kalau klinik kerajaan mmg paksa org ambik vaksin kan 😅 kalau ke swasta , doc pun x berani nak cucuk kalau org hamil ni.. dorg xnak ambik risiko.. sbb apa2 kesan slps vaksin kena tanggung sendiri 🤷🏻‍♀️

Saya dulu ambik AZ jugak.. mmg side effect teruk.. booster ambil Week 16 - Pfizer, alhamdulillah tade apa2 side effect. Dr saya cakap dah boleh ambik lepas 14 minggu.

saya dah 3x pospon.. sbb first n 2nd dose demam teruk + gigil + sakit badan.. husband suh tangguh sampai bersalin.. n semalam die ckp selagi x wajib amik jgn amik..

sy dah nak masuk 23w awk , nurse atau doktor xde suruh ambek booster pun atau . dan kalau kena ambek sy xnk ambek lagi hold lah lps bersalin sebab bwk baby kan