Booster 11w5d

Masa check up swasta doktor kata takyah ambil dulu tunggu habis bersalin, kalau nak pun tunggu baby besar sikit atau 20w dan stabil tapi masa jumpa nurse klinik desa, nurse tu suruh saya walk in untuk ambil booster sebab untuk ibu mengandung dah jatuh wajib katanya. Tapi saya belum pergi. Harini saya baru dapat appointment mysejahtera untuk ambil booster pada 15/3. Perlu ke saya ambil ye? Agak risau sebab first & second dose az saya demam panas teruk selama 5-7 hari tak larat bangun dan makanminum. Sepanjang pregnant pula saya kerap pening kepala melampau & nak pitam sebab hb low sampai tak boleh bangun dan buat kerja rumah. Lain tu cuma loya dan mual. Saya kerap muntah hanya bila keluar rumah atau naik kenderaan. Kandungan saya baru 11w5d, lama saya ttc. Pernah keguguran sekali. Suami minta hold dulu sebab risau. Ibubapa dan orang sekeliling pun suruh saya hold dulu sebab saya jenis lemah katanya. Saya pun hanya duduk rumah je takde keluar selain ke klinik sebab muntahmuntah bila naik kenderaan atau keluar tapi suami saya bekerja di pasar malam, agak berisiko juga. Suami saya lengkap vaksin dan booster. Setakat ni alhamdulillah tak pernah kena covid. Saya tengok feedback yang lain pun macam banyak positif dan ada juga negatif tapi sikit. Jadi apa pendapat semua? Atau ada yang boleh kongsi pengalaman? Saya pun takut kalau kena marah ngn nurse macam akak belakang saya haritu, pregnant 32w tapi belum booster😭 #ingintahu #pleasehelp #bantusharing Saya bukan nak sangat booster ni kalau kerajaan dan nurse tak suruh. Tapi memikirkan keadaan sekarang ada juga baik buruk vaksin tu yang saya agak keliru. Kalau ikut kata hati memang taknak langsung ambil dari dose 1 😅 Jangan ler maroh, saya cuma tanya pendapat masingmasing sebab ada juga yang sarankan ambil je vaksin dan ada juga kata hold dulu.

33 Balas

sy pregnant 27w. check up every week ye dekat kk and spital.. takde pulak doc paksa amek booster 😅 nurse pun gitu. asalkan dh cukup 2 dos dia kata

Hold je dulu. Saya dah 34 weeks still tak ambik booster. Lepas bersalin baru nak ambik. Nurse atau doktor tak boleh paksa kalau kita belum ready.

better xyah ambk lg sis..hrtu sy checkup kt klinik desa nurse tu bgtaw ibu mngandung utk booster diorang hold dlu ..tnggu lpas bsalin ..

Sy dh booster tp sbb sy Sinovac. Saya rasa kalau akak mmg demam sampai mcmtu skli, mungkin blh tangguh dlu..x lama dh nk beranak tu kot

kalau awak rasa akan mendatangkan risiko better tak payah. awak lebih kenal ketahanan badan awak mcm mana.

Pepandai je nurse tu kata ibu mengandung wajib. Report nurse tu sbb sebarkan info tak betul

mak sy nurse pon xgalakkan sy amik booster awal2. dia kata tggu 20w keaatas la bru amik.

kalau saya dulu, tunggu kdungan besar sikit baru amik vaksin.

Tak payah la dulu ambl sis . Tunggu hbis bersalin

Boleh ambil pfizer dari minggu 14 dan ke atas