Meroyan kulit

Masa dalam pantang tiba tiba naik ruam macam ni penuh kat kaki ngan tangan. Kat badan pun ada sikit sikit. Betul ke ni namanya meroyan kulit? Kalau betul apa punca dia? Macam mana nak elokkan balik? Tak tahan gatal sangat😭😭😭

Meroyan kulit
22 Balas

Mungkin alergik walau puan rasa tak pernah ada alergik. Saya tak pernah alergik habuk, bersalin anak no 2 dan saya kerja part-time bersih gudang terus kena mmg sama sangat bintik2 tu dekat seluruh kaki. Gatal dan bila garu pedih. Mula2 ingatkan chicken pop sekali sapu losyen pink makin naik. Badan langsung tak kena dan hari kedua naik ke muka bengkak macam kena sengat. Mata tak boleh buka sampai nak demam dan hari ke 3 ke klinik. Dokter marah kenapa tak pergi dari awal dan dapat masuk 2 ubat susut bengkak dan ubat alahan pasang tiub kecik kat tangan. Lepas tu tak sampai setengah jam terus susut sendiri.

Saya lepas gugur hari tu naik mcm ni, dalam 3 hari macam tu, tapi kat pergelangan tangann je, tak tau pasal ap, sbb sya takut makan ubat ke jdi sbb sya dapat antibiotik je masa tu, kalau seblum ni tak dak pulak alergik ap, makan sya pantang mcm bersalin gakk, tapi makanan pun tak dak elergikk punn. eheh, skrg dah kurang sikit, tapi jdi mcm kulit kering pulakk, walau kdg minum air masak bnyak dahh.😅

sis cuba ingat apa yg sis makan sebab sya dulu pun kena mcm ni setiap kali saya makan telur,sya alahan dgn telur masa dlm pantang.baby 7 bulan baru sya tak alahan dgn telur.tgk juga keadaan si baby ada ke tidak di badan baby yg mcm sis klau ada bermakna sis alahan makan klau tak ada,lebih baik sis pi jumpa doctor minta ubat untuk kurang gatal.semoga sis cepat sembuh

saya sampai anak dah nak masuk 10 bulan pon masih belum lega. gatai satu badan. abih luka badan sebb garu. saya jadi masa anak saya 5 bulan mcm tu sampai sekrg😅. dah p klinik doc ckp xdak ubat. doc bgi ubat sapu tu ja. dah sapu satu badan abih putih pon xlega. org tua ii kata angin mereyan. xtau bila nak lega🤣

Saya pun sama juga..sebelum bersalin & masa dlm pantang..kena 1 badan lagi tu, memang segala jenis ubat sapu x jalan, doktor cakap disebabkan hormone..habis pantang slow gatal tu hilang sendiri. Tp badan banyak scar kesan garu x tahan..huhuhu...

ni sye..dh kurg skit..kne time hari raya ke-2.. gatal smpai berkudis..klinik swasta ckp mknn, tpi sye xder alahan ape2 utk mknn..last2 ingt eczema, doktor ckp ni alahan preggy..jdi teruk sbb sye garu, berdarah dan kudis..pedih dan gatal dh sbln..💪🏻

Saya pun lepas 3weeks lepas bersalin naik gatal mcm dlm gmbr tu. Omg mmg tktahan. Kdg sampai tukar baju 3 kali sbb igtkan baju berhabuk ke apa 😭 nnti la gi doc tggu habis pantang

sy sstart macam ni masa kndungan masuk dekat 16 minggu, 1 badan gatal sampai skrg 18w masih lagi ada terutama celah paha, paha, bawah payudara ngan ketiak paling byk.

Saya pernah ada ruam kat tangan lepas bersalin. Teruk juga. Gi klinik dr kata mungkin alahan ubat bius sebab saya bersalin czer. Memang lama nak hilang. 🥲

sama mcm sy doktor ckp ini alahan daripada makanan atau ubat bius.habis satu badan naik.gatal dia Nauzubillah x boleh tahan nak garu..

2y ago

sama la sy pun sebelum ni x ada alahan makanan..lepas bersalin jadi MCM ni doctor ckp alahan makanan atau ubat bius masa bersalin hari tu.