Nak tanya pengalaman mamy2 smua

Mamy2 smua mula nmpak perut menurun masa week brpa? Lepastu bersalin week brpa? Saya 33w lebih td ade makcik mmg nurse specialist kebidanan, dia kata perut masi tinggi ni masi lama lagi nak branak ni. Alamak. Saya kalau blh nak la branak 37w 🤣🤣🤣#firstbaby

21 Balas

sy 29 week kepala baby mmg kat bawah time tu ok je lagi, masuk 34 week perut mcm rendah, pastu sakit pinggang, celah kangkang, kalau baby sondol kepala rasa nyilu kat bawah tu.. nak kencing kena pkai tandas duduk, bila cangkung jadi x lawas, kena berdiri baru baki dia meleleh.. kalau paksa mcm kepala baby nak terkeluar rasa nya.. Risau betul, harap dia keluar bila dah matang nt 37/38 week..

Bergantung pada orang sis, macam saya 39w pun masih nampak tinggi hari tu, last2 39w4d checkup BP kat KK, tinggi mencanak, last2 naik ambulans anta PAC, dorg cek bru bukaan 1cm, sbb drh tinggi so dorg masukkan wad, tak psal kena induce, bila bukaan dah 3cm dorg tolak labour room, hmm dah smpai 9cm rupanya kepala baby x engage. terpaksa emrgncy czer.

pengalaman sy lain pulak. bru 28w ramai tegur perut turun. now 30w kne admit ward dh. dh ada bukaan doc kata. rsau bby lahir pramatang. harap² masih bertahan bby sampai week yg sepatutnya dy lahir..

8mo ago

masa jalan rasa sakit kt bahagian ari². mcm kene hiris pisau sakitnya. kalau pusing badan masa baring pon nyilu tulang kt bawah. doc cuba cek kot² ada bukaan. masa cek mmg betul dah bukaan 4cm. tapi sampai sekarang belum bersalin. doc biarkan baby matang sendiri.

Pengalaman anak sulung,39 weeks mak sy tegur perut turun dah tu,mcm nak bersalin. Sy pun tergerak hati nak pergi hospital emergency terus,cek2 mmg dah bukaan 3cm terus kena tahan spital 🤭

8mo ago

masa sy tu,bila dah 3cm tak ada tanda apa,doc pecahkan air ketuban. tak rasa sakit apa pun masa doc pecahkan bagi keluar air ketuban.

saya 38 week tp perut masih tinggi lg.. tp nurse kata kepala bby dah kat bawah cuma mmg kita akan curious dah engange ke belom.. kenapa la masih tggi lg, lama lg ke nk beraalin mcm ni.. huhu

Sy 40w Xturun2. Tp kene serah diri sebab gdm. Pastu masuk belon. 9 jam duk lam LR. Dah bukak 10cm, Xlarat nak push, baby Xturun2 sampai sudah. Lastly emergency czer sebab jantung baby dah lemah 😊

Saya pulak, ma saya ckp lmbat lagi bersalin ni perut atas lagi. Yela ank sy pun sy boleh rasa lg dia duk atas. Tahu2 dh nk bersalin bby dh masuk laluan 😂. Dia jenis tinggi rupanya.

sepanjang sye pregnant no 1 dgn 2, x perasan bila turun.. tapi nak dekat bersalin jugak nampak.. dua2 anak sye bersalin 38w.. sis standby je.. nak dekat da tu

Pengalaman saya, takde pula perut menurun. Setiap kali checkup tu, gynae akan check baby dah masuk laluan atau belum. 37 weeks selamat melahirkan 😁

sy pun takde rasa perut kebawah. bila jumpa orang pun orang kata lambat lagi. perut masih tinggi. eh tiba tiba turun tanda nak bersalin. 39 week masa tu