First Time Ceaser

Hi mama semua... I just delivered my baby yesterday. First time kena ceaser. Any suggestions untuk speed up the recovery process? ?. Baby berak dalam sebab tu kena ceaser.

8 Balas

sbenr ny ikan haruan tdk boleh di amal kn pd yg czer tpi amat bgos tok mom yg brsalin normal tok sembuh kn luka pd kemaluan jika doc ad gunting la . klau nk sembuh kn luka cepat ambek mknn yg brkhasiat tok mom brpntg . jgn mkn yg gatal2 atau yg awk elergik . pastikn kwsn luka bersih . doc saran kn sy guna air garam yg hos cucuk kt tgn kita tu tok bersih kn bhagian luka setiap ari sekurg kurg ny pagi slepas mndi . sbenrny ikn haruan mmg bgos tok penyembuhan luka tpi bkn pd luka operation yg besar . klau kecik2 tu xpela sbb doc prnh pesan tkot bila kita pregnt lg dn emegency czer mse tu doc da susa nk potong atau trpotong usus lain sbb semua ny mlekat lekat dlm tu . byg kn kita ad 5lapisan yg perlu d potong sblm kelua kn bby tpi semua tu mlekat mnjdi 1lapisan shje . Allahualam . sy menyampai je . sbb sy dlu pon ank prtama czer .

5y ago

sama sama

My own experience kalai boleh pati haruan jgn minum awal selepas czer sbb akan menyebabkan koleid...better makan makanan berkhasiat,kalau saya dlu ikan haruan fresh,sayur sawi dan buah sunkist utk sembuhkan luka dlaman...jangan sapu apa2 ubat di tpt czer akan menyebabkan jangkitan...selepas mandi everyday keringkan tpt czer tu dgn cara dap2 guna tuala yg bersih,saya anginkan juga guna hair dryer...yg penting kena mandi,saya guna sabun buku detol(jangan share dgn sesiapa pun) Insya allah tpt czer akan cepat kering dan sembuh dgn baik

5y ago

most welcomed sis...selamat berpantang ya😊

Congrats! Make sure makan limau sunkist hari². Elok utk luka. Jgn makan ikan haruan or pati ikan haruan awal mcm ni. Nurse KK & doc gynae sy cakap, takut nnt luka bahagian dalam melekat dgn rahim. Bengkung pun jgn pakai. Make sure selalu pastikan tempat czer tu kering. Guna tisu atau cottonball utk lap perlahan². Limitkan movement utk first two weeks ni.

5y ago

Ok sis. Thanks

Mkn limau sankis.. Elok tuk luke dlm.. Sy xmkn ap2 pown, cuma Sy amal kn mkn buah limau sankis.. Alhamdulillah.. Tmpat ceaser cantik jer.. Kne jge mkn , n xboleh lasak2..

5y ago

Ok thanks Sis.. Satu hari brp biji sis makan?

Alhamdulillah...selamat berpantang yer ibu...sy dlu mkn ikan haruan utk baik luke dlaman...Allahualam...🙂🙂🙂

Take it easy. But try to not be so sedentary . Jgn lupa, luka ceaser takes longer to heal (inside)

My mom ckp mnum pati ikan haruan. Klau blh dpt ikan haruan yg fresh blh mkn. Akn lgi cepat sembuh luka

Sis ceaser masa kandungan berapa minggu.?