Saja nak ajak borak/luah😄

hi mama❤️ saje nak ajak borak/luah. saya dah 26w. syukur alhamdulilah semuanya baik2 je. gender pun dah tahu heheh nanti dah masuk 28w, berbaki 2 bulan je lagi. insyaallah. allahu tak sabarnya nak cepat2 habiskan perjalanan ni heheh geram saya tengok org lain boleh makan mcm2, manis2. saya takde alahan makan tapi gdm on diet🥲 pedihnya kena tahan makan manis, allah seksa bagi saya😂 pulak tu mulut asyik nak makan manis je. geram saya mcm nak masukkan semua chocolate dlm mulut je😂 bagi saya sakit pinggang, sakit bawah perut, pundi kencing asyik menyucuk je, asyik kencing je, perut mengeras, baby tendang2, masih boleh tahan lagi. masih boleh kuat lagi. tapi bab makanan, allah lemah semangat😅 semoga kita kuat semangat harungi perjalanan indah ini ye mama😍

9 Balas

Sama la mcm Sy..Sy sekarang 29 weeks. seen Sy Tau Sy pregnant..suami Sy x bagi Sy makan Manis..Sy on insulin seen 9 weeks Sampai la sekarang .suami Sy lagi Teruk Dari Doctor laa. itu x boleh makan. nie x boleh makan.. Sumtimes I craving Tau .nak minum Starbucks or Tea live or Nescafe or Milo.semua X bagi .sumtimes craving nak chocolate or Cake .Suami x bagi .sumtimes I nagis2 .I merajuk dgn dia.pun x lepas juga..fastfood pun x bagi mkn... Tau tak ..Rumah saya .Gula x Ade ..susu tin pun x Ade ..susu Diabetes saje Ade utk minum. suami Sy takut nak Bg Manis ..Sebap time check up doctor bg suami Sy takut .doctor ckp .kalau GDM . baby Akan besar la .baby kecil .baby boleh mati Dan mcm mcm .. hmmm

5mo ago

hmm sedih kan. kdg2 bila saya makan manis, saya pun sedih sebab risau kesihatan baby. tapi saya susah nak kawal😭 suami saya pun bising kalau dia tgk saya makan tak kawal. tapi kdg2 dia kesian, dia bagi jugak rasa sikit. bagus suami awak kawal awak mcm tu. takpelah. semoga kita kuat sama2💪🏻❤️

hi mama. hampir sama situasi kita, sa gdm on diet juga..esok genap 28w, isnin nanti bsp kali kedua... selepas check - minum gula hari tu, saya diberi jumpa Dr dietitian. Saya diajar boleh ja makan dalam kuantiti sedikit terutama yg manis2...(saya peminat coklat, tiap hari makan coklat dan kuih muih manis). saya diajar macamana jaga portion makanan saya terutama nasi& karbohidrat serta saiz portion buah-buahan.. syukur apabila bsp pertama hari tu, bacaan gula saya okay dah, baby pun ikut saiz mingguan dah.. memang pedih menjaga portion/kuantiti makanan tetapi lagi pedih tak makan langsung - nanti stress pula..

5mo ago

nice.. ya mama semoga kita semua kuat

Makan la sikit chocolate tu awak. Buat2 rasa boleh lepas rasa2 nk makan tu... Kesian pula mummy nk makan tp x boleh makan.. Makan sikit ari nie. Esok makan sikit. Jgn ngap sekaligus chocolate tu. Gula mencanak naik nnt.... Pengorbanan seorg ibu tiada bandingnye. Semoga sis kuat sampai bersalin dan dipermudahkan segalanye.

5mo ago

hehe tu yg geram tu kena makan sikit2🤭 betul. besar pengorbanan nak jadi ibu ni kan. aminn amin. semoga kita semua kuat sampai keluar anak tecik ni insyaallah🫶🏻

Mkn je..cuma control..agak2 dh dekat hri nk check up atau buat bsp..stop bape hri..gdm on diet lau bacaan x tinggi sgt boleh control lg..sy pon gdm on diet tp bacaan ok..sangkut masa air gula je..sy mkn je apa2..tp dkt2 check up dgn buat bsp sy cntrol sikit 🫢 at least sehari sblm

5mo ago

betul..sama mcm sy buat.😂

Samalah sy pun kena kawal mkn...28w Nanti nk minum air Gula yg second....TAPI dulu pun Ada sejarah gdm on diet...so sy pun kawal mkn...Hati meronta2 nk mkn n nk mnguyah je mulutnya pun😮‍💨

5mo ago

dia punya meronta2 nak makan tu mcm rasa ketagih dgn maknan kan. resah hati bila tahu ada maknan sedap dekat dapur tapi kena tahan mulut😂

Wahh bila due? Mcm x jauh je kita 🤭 makan je sikit chocolate sikit or gula2 ke.. raso2 ja 🤣 makan lah selagi dpt makan but control 🤭 hehe tak sabar kan.. tdo malam mmg tak leh dah 🤣

5mo ago

Edd 21/3 🤭 week yg sama 🤭 betul tu.. sokong sgt2.. semoga kita kuat ya 🤲🏼 insha allah 🫶🏼

Saya ngidam teh ais. Sedih.. haha... GDM on dc gak. Selalu klu beli teh ais sy mnum sikit2. Seminggu sekali je cheat day🤭

5mo ago

heheh sama. dulu saya hantu teh ais dgn coffee. tapi air saya okay lagi. mulut masih boleh dngr kata. saya minum air masak, air sejuk. kdg2 je minum manis2. tapi makanan, ini tak boleh tahan. pisang goreng cheese, popia chocolate, semua mknan viral manis2, mmg terliur habis😂

hi sis.. due kita selang sehari je.. saya 19mar.. anak pertama ke?

5mo ago

wah sebelah2 hehe aah. anak pertama lepas 2 tahun kahwin. alhamdulilah tahun ni allah beri saya rezeki anak pertama😊

biasa suka manis bby girl hehe

5mo ago

heheh yeke? tapi tidak. doc kata dia ada pistol😅 tapi tak tahu kalau dia buat suprise hujung2 hehe