Overthinking

Mummy semua tolong bagi semangat sikit. Lately asyik ternampak posting baby meninggal dlm perut je… Ya Allah risau yang teramat sangat. Sekarang ni pulak perut dengan pinggang setiap malam asyik sakit je… Doc kata normal sbb baby membesar…. Saya baru 24w , baby pun gerak sikit2 je. Tendang pun tak kuat sangat. Manjang overthinking… Tolong bagi semanagat and tolong bagitahu tanda2 kalau baby tak okay dalam perut mcm mana mummy nak kesan dr awal 🥲😭#pleasehelp #firstmom

9 Balas

Kalau baby x gerak langsung, then ibu kena rush to hospital without delay. Tapi sekrg ibu sdg berfikiran negative selepas baca post2 yg menyedihkan. I faham and this is normal sbb time pregnant hormone kita sdg fluctuating up down all the time, so affect kita emotionally and physically too. For example, bila kita perasan seseorang sdg sakit, automatically kita pun rasa sbb we emotionally updown which is normal, no worries. This is also called mind tricks. First of all, 24 weeks pregnancy, baby belum active sangat and tendangan pun x kuat lagi. Bagi masa kat baby, bila dah 30 weeks and above baru rasa tendangan kuat, berguling-guling😄 semua ya. Semua badan ibu2 x sama, and experiences pun lain2. Perut pinggang belakang akan rasa sakit sbb rahim semakin membesar bersama baby juga👶🏻 Selalu berfikiran positif, and be alert dgn baby's movements, main dgn baby, cakap dgn baby semua ni penting ya. All is well🤗

sy pun sama sis,1st pregnancy jg,dr awal overthingking sangat tp ada kwn2 nasihat tak baik fikir bnyk,nti effect kt baby,serahkn sepenuhny pd Allah,yg penting kita jaga diri baik2,ada mulut2 org yg mnambah kusut fikiran tu abaikn saja,setiap ibu mengandung ni tak sama n kita pn jgn samakn diri kita dgn org lain,klu ada apa2 masalah trus ke klinik,nurse kata bila2 masa blh dtg kat emergency,so jgn risau k,in sha Allah semoga kita semua selamat,baby pn lahir dgn sihat dn sempurna

keep positif mommy.. insha'Allah rezeki kita Allah nak bagi didik anak. cuba buka posting yg positif dan banyakkan isghtifar.. semoga kite semua selamat melahirkan dan dapat didik anak amanah ni🤲😘♥️ jgn sedih² . sian baby 🙈

tu la saya pun sama.. asik nmpk posting kt soc media pasal baby meninggal. bru 14 weeks, kita tk blh detect apa yg berlaku dlm rahim. mengharapkan ehsan, doa n tawakal pada Allah je. semoga dilindungiNya

Saya pun sama. Saya ingat saya je macam ni. Saya pantau gerakn anak. If tak gerak, saya goyang-2 kn perut. Ada tendangan sikit pun Alhamdulillah dah rasa. Hope kandungan kita dilindungi Allah Aamiin

saya pon hari2 jadi overthinking ni.. sbb baby first mninggal masa 27minggu... ni dh masuk 20 minggu bby kedua.. slllu pikir bukan2.. smoga bby kita sihat selmat ..Aamiin

Mcm bnyk kn lalu cerita2 sedih/negatif time hujung2 ni, sy pun tibehh jd bfikiran yg x sepatutnya 🥲

sama la dgn sy . sampai rasa cam nak g hospital . nak cek baby sihat ke x dlm perut

Betull.. sama sis. Sy pun rasa sama mcm sis rasa. Risau sgt dgn kandungan.