ada tak yang time pregnt ni berat tk naik ? ada tips tk nk naikkn berat time pregnt

makan banyak pon berat maintan je #bantusharing

15 Balas

sis berapa minggu dah? kalau baru 1st trimester normal tak naik berat lagi. SIL saya 3rd trimester haritu sebulan tak ada kenaikan berat juga, then doktor scan, berat baby naik, sihat. maksudnya cuma berat SIL yg turun. jadi doktor kata okay takpe. tapi seeloknya kalau dah 2nd, 3rd trimester berat kena naik lah.

5mo ago

boleh cuba banyakkan lemak dalam pemakanan. lemak sihat lah. evco ke evoo ke avocado ke etc.

samela..saya dri buka buku smpaila nk msuk 7bulan dh , berat maintain , klau naik skit je pstu trun blik smpai kne jumpe doc , mkn dh bnyk tp xtahu la knape , scan berat baby ok je , mengandung ank slung pon mcm tu , naik tp skit je tp alhamdulillah baby ok je xbesar sngt n xkecik sngt .

Saya . Berat stuck je and turun checkup kali ketiga. turun 1kg, check ke 28weeks baru naik 1kg sbb baby pon dh 1kg lebeh da. Ok je tk naik asalkan BMI kita ok and perkembangan baby ikut bg weeks , dlu sy risau gak sbb sy alahan teruk smpai rini 32weeks masih alahan . 😂 . Hb ok tkde masalah sis.

saya pun xtahu la mcm mana sebab berat asyik naik je setiap kali jumpa misi. misi garang, asyik kena bebel je pasal berat ni. nak maintainkan tapi mulut ni asyik lapar dan nakkan yang manis² je. sekarang baru trimester kedua, dh kena bebel bab berat bdn ni. huuu

5mo ago

nurse tu risau saya kena sawan, sekarang kena check tekanan darah tinggi seminggu 3-4 kali. dah cuba kawal makan tapi lapar sngt, ank aktif gerak² lagi la lapar 😅🥲

sy berat tak naik bnyk sgt sampai nurse bising tp alhamdulillah berat baby naik elok. seiring usia. mgkn apa yg kita mkn baby terus serap. tak sempat nk jd lemak kat maknya 😂🤣

sy dh 18w berat turun 5kg.. awal pregnnt ok sejak 12w turun sbb kurang selera sbb alahan.. mmg dr dlu kalo pregnant kurus.. baby ok alhamdulilah 3kg.. lps bsalin slowly naik hehehe

Sy pn sma sis. Ni dh msuk 3rd trim mkin trun plk berat. Berat baby mmg x seiring ngn usia. So nt 38w nt doc nk scan lg skli tgk pkembangan bby. N suh bwk beg siap2 dh utk warded

Kalau saya suka makan nasi lewat malam . Tak tahu laa bagus ke tak tips ni tapi setiap kali checkup mesti naik 2/3kg 😅 risau jugak kena bising , skrg ni baru trimester 2 .

sy 35w bru naik 4kg. nk kejar 11kg , lagi 7kg dlm msa sebulan, rasanya tak terkejar dh kot. due 11/1. jenuh dh mkn smpai tgh mlm. pon tak naik sgt.

sy masa tau pregnant dah 3months time tu..smpai la bsalin berat statik je..tapi alhamdulillah doc ckp time scan baby berat baby semua ok..