susah tidur

hi.. macamana nak buat baby tidur lena..baby saya 7 bulan...siang tidur sekejap sekejap dalam setengah jam bangun dh....malam pula menangis bila ditidurkan walaupun sudah mengantuk sangat..this happened almost everyday....?

susah tidur
222 Balas

siang anak sya tidur 3 kali.. cth dlm pkol 10, 1, 5 ... biasanya sya biar ank main dlm 2 jam... confirm dia akn ngntok mintak susu....tp klw dh lebih 3 jam...kira dh over tired so dia akn hyper, menangis, bnyk jerit, bnyk main... sya akn biarkn dia cool down dlu dlm 30 minit... bru bg susu atau tepuk2 utk tidur...confirm akn tido tp pastikan persekitaran senyap, buka white noise klw baby dh biasa white noise. (boleh search google bayi overtired) baby akan susah tidur dan menangis atau hyper di sbbkan overtired... kene tahu jam tidur anak supaya anak tak overtired... malam start tido pkol 8.. akan bangun balik minum susu dlm pkol 1 dan pukul 4...mengikut keadaan juga...kadang2 saya buka white noise utk tidur lebih lama... tak perlu bedung sbb anak sya masuk 6 bulan dah start tak selesa tidur bila di bedung..terpulang pada anak masing2 la....kalau anak tidur biasanya mak kena tidur juga sebab anak akan tercari2..malam selepas pukul 1 biasanya anak saya banyak bergerak , tu tak perlu menyusu kadang dia cuma nak cari kedudukan yang selesa je..tak perlu tepuk jugak..mengikut keadaan jugak..anak cari susu sebab dia tak reti cara nak tidur semula bila dah terjaga...bukan lapar pun...bangun semula dlm pkol 7 atau 8... klw baby bangun bermain dan kurang dr 1 jam dah mengantuk balik itu tandanya tidur malam tak mencukupi mungkin tidur lewat atau berjaga malam...

3mo ago

saya biasakan kalau tak boleh tido...sebelum tido akan mandi tukar lampin baju semua dulu, buka ayat2 Al-Quran dan white noise utk bantu baby tido.. perlahankan cahaya lampu