Minum susu.

Macam mana nak pujuk diri minum susu? Saya tak boleh breakfast susu sebab perut jenis cepat bloated and boleh pening2 (faktor gastrik). Tapi petang2 tu rasanya dah boleh minum tapi tak rasa nak. Macam mana ye? #firstmom

18 Balas

Ada sebab ke knpe puan paksa utk minum susu? Usually klu x boleh its ok x minum, MIL pun ada paksa saya minum susu ibu, katanya xnk anak kurus. Tapi minum susu ibu pun risiko sbb takut sangkut GDM, so saya x minum sgt. Minum bila teringin je. Yg ok susu fresh milk. Ikut awk lah nk minum yg mana. Klu jenis memang x leh telan susu, saya suggest ambil supplement je (calsium), dptkn nasihat Dr berkenaan supplement ya.

2y ago

hahaha, x tahu lah. Saya ikut mana saya nk. xnk kita tinggalkan. 🤭

jngn paksa klau x boleh...sye dulu sblom pregnant..suka minum susu.. skarang dah x boleh..klau minum..esok nye cirit.. dah bnyak brand try n error..smua sama..last2 sye fedup..malas minum wlaupun de org paksa..sye minum bila rasa teringin je lah walaupun tahu esoknye cirit 😅

sy ms 2nd trimester lgsung x boleh minum susu. muntah non stop. naik 3rd ni alhamdulillah dah boleh minum. tp hanya susu HL saja sy boleh minum lain susu x boleh. sy try and error. sb sy x boleh makan vit calcium. bila makan sy x boleh tido malam

Emmm, takboleh jangan paksa. Saya dah berapa banyak brand susu cuba, tetap takboleh. Last last air yogurt farm fresh je yang saya boleh minum. Ada juga ibu makan pil calcium, tapi that one I rasa kena consult w doctor.

2y ago

mcm saya dlu, doc suggest fresh milk. alhmdulillah x loya. kalau susu tepung bau pn x leh

sye mse 1st trimester, mnum susu je muntah.. msuk 2nd trimester, sye cbe susu coklat dutch lady yg kcik tu.. ok x muntah.. kne byk try n error tgk bley trime ke x.. stakat nie susu yg ade perisa je sye bley mnum..

Boleh try minum susu jenis plant based. Sy minum susu soya yg enriched with calcium. Sbb minum susu utk kalsium kan. Xdapat minum susu lembu susu soya yg ade kalsium pun jadi lah.

Sy minum enfamama coklat buat sejuk2 sodapp! suami ponn mengendeng susu kita 😂 Tpi kalau minum memudaratkan diri cth cirit ke alahan ke boleh minta nasihat dr.

Kalau saya, saya ambik tablet calcium. Sbb xde rasa susu sgt. Or boleh try susu yg ada flavor. Kalau boleh jgn mkn dgn nasi, jadikan susu as snacks.

Mind set penting. Fikir susu yg diminum utk tumbesaran bayi & bayi sangat perlukan khasiat drp susu itu utk membesar normal.

Sy mmg xleh telan susu tepung. Susu yg boleh telan susu hl fresh milk shj. So sy mmg mkn pil calcium shj