susu botol

macam mana nak kasi baby minum susu botol ya? susah baby nak cuba susu botol ni, apa yang menyebabkan baby taknak hisap botol ya ?

3 Balas

Try masa guna botol, puting botol tu gosok atas lelangit mulut baby..gosok slow je jgn kuat sgt…kite try cara tu masa nak bagi baby susu botol sbb baby kite dah biasa direct feeding, sekarang baby nak susu botol. Saya dpt cara ni dari satu video seorang paediatrician yg ajar mommies mcm mana nak atasi baby yg ada nipple confusion.

u memang fully bf ka sebelum ni? if yes baby dah nipple confuse. so u kena keep trying bagi botol susu and guna satu puting ja jangan tukaq tukaq puting(nanti lagi confuse) lepastu kalau dia takmau jugak, u mintak husband tolong bagi dia botol susu, kadang baby takmau(ibu) sebab bau susu.

kadang.. lubang pada puting terlalu besar susu lancar/laju keluar or terlalu kecik baby susah nak hisap pun akan buat baby tolak.. kelembutan puting n besar puting jg kena ala2 puting susu mak dia jg.. try n error jg la sis..