buasir makin teruk sejak pregnant

maaf ye kalau posting sy nii kurang selesa atau agak kotor. ada tak kt sini sejak pregnant buasir makin teruk. sampai nk ddk dgn baring pon rasa sakit sgt ii. time bersalin nanti isi buasir tuu akan terkeluar ke? sbb time bersalin kita meneran kn. first mom😭

3 Balas

Saya skrg 29w. baru kena buasir 2minggu lepas..sy ke klinik la sbb xthn sakit sgt xleh nk bt ape.. G klinik doc tgk la ms tu mmg bengkak. Doc bg ubt makan dan ubt mcm peluru utk msk kt dlm tu.. Dan juga ubt lembut najis.. Sblm tu ada jg g farmasi beli krim sapu tp xthn esk tu terus g klinik..amik ms 2hr jg la br nk reda sakit tu.. Skrg dh ok.. Tp msh ada xmsk ke dlm. cuma xbengkak dan xsakit dh la.. Kekdg2 time membuang tu risau jg tkut buasir lg..kena pastikan xsembelit la spy xberulang.. Ni skrg risau nanti bersalin dan pantang tkut kena buasir lg.. Fobiaaa..

saya pun ada buasir juga. tapi takde laa besar sangat sampai mengganggu aktiviti harian. awal2 pregnant dulu kena sekali. saya sapu minyak mr.therapy aow tu. sejuk je. hari2 sapu alhamdulillah dalam 2 minggu lepas tu dah kecut n hilang. ni start 27w, naik balik buasir yang besar sikit. maybe sebab sembelit juga kot. itu yang buasir pun naik sama. so saya apply minyak aow tu juga sekarang. harap cepat laa kecut sebelum bersalin nanti. lagi satu, kena banyak minum air kosong untuk elak sembelit n buasir.

Dah jumpa doktor?