Serious Questions!!!?

Hi, ade tak mommies2 yg kene buasir mse 3rd trimester?? Nanti boleh ke bersalin normal? Buasir terkeluar, tpi tak sakit. Cuma nk msukkn balik tk boleh. Nnti time nk meneran effect ke? Atau jdi makin teruk? Kee dr terus decide utk czer? Ade spe2 ade pengalaman tak? Ciri2 buasir sme mcm sy, n dia boleh bersalin normal? Tolong jawap.. risauuu sngttt sngtt. Lgi stu, boleh hilang ke buasir ni lps bersalin nnti? Sy ade buat research, tpi katanya payah nk hilangkan buasir time pregnant. Mcm mana pun dia akan ada semula time meneran nnti. Prgi klinik pun katanya boleh susutkn bengkak n kurgkn sakit je. Tpi sy punya tk bengkak n tk sakit. Just gatal je. Mcm mana ya mommies. Siapa ade pnglamn mcm sy, sy cuma nk tau boleh bersalin normal ke tak😭 n apa effect lps bersalin, mkin teruk atau buasir tu akan hilang. #SeriusTanya #firstmom #bantujawab #ingintahu #bantusharing

25 Balas

Hai sis. Saya salah seorang yg ada buasir tapi buasir ni dari sebelum kawen lagi. Mcm saya, saya tak berani nak tolak masuk sbb takut. Hehe. Tak sure mcm mana boleh ada buasir. Saya perasan pun bila saya meneran buang air besar tiba-2 benda tu keluar.. mula-2 ingatkan akan masuk balik & takkan keluar dah tapi setiap kali kalau buang air besar (terutamanya kalau najis tu keras mesti akan keluar daging tu). Dia tak sakit cuma lepas membuang tu rasa tak selesa sikit. Pernah jgakk bengkak & rasa sakit bila berjalan. Bila jumpa dr, dr sahkan benda tu ‘buasir’. Dr ckp maybe sbb cara kita meneran buang najis atau maybe sbb pemakanan harian kita jgakk then dia bagi ubat masuk punggung pastu lama-2 dah ok. Dr ckp kalau nak buang boleh tapi kena melalui operation & buasir saya pun tak teruk (tahap yg teruk bila kita buang air besar sampai berdarah). So saya biar je cuma tu lah, buasir tu akan keluar bila membuang air besar je. Ok. Berbalik pada soalan sis tadi, Alhamdulillah saya boleh bersalin normal. Skrg baby dah 5bulan17hari. Cuma saya tak sure buasir tu ada lagi ke atau dah kena jahit sekali sbb sampai skrg saya still tak berani nak pegang kat area situ pastu bila buang air besar rasa mcm biasa je. Kalau tak, lepas-2 meneran mesti akan rasa tak selesa. Rasanya yg kena czer tu kalau tiba-2 ada komplikasi yg boleh mendatangkan bahaya pada sis & baby. Kalau dr tak bagithu apa-2 & keadaan sis & baby pun ok in shaa Allah sis boleh bersalin normal. Jngn risau k. Moga dipermudahkan urusan bersalin nanti.

2mo ago

oo mksudnya lps sis lahirkn baby. buasir tu hilang dh ke? sbb dh tk rse pape kt area tu. sy risau kalau time meneran nanti dia makin tersembul. lgi stu kak ipar sy ade mslh mcm sy jgk, buasir. tpi ank dia tiga2 kene czer, katanya sbb buasir. tpi sy tk sure la dia punya seteruk mana. mungkin dh tahap teruk sgt smpai tk boleh meneran.

Saya pun ada buasir before pregnant lagi tapi saya notice masa third trimester hujung2 ni (now week 37) dia jadi makin terkeluar and besar nak nak kalau lepas membuang. Lepastu saya pun suruh la gynae saya check memang dia try tolak buasir daging tu tak masuk dia keluar balik so dia kategori kan saya dah buasir stage 4 sebab bila tolak masuk keluar balik walaupun saya skrg takde sembelit pun and lancar je membuang takde darah ke apa. Pasal beranak normal tu pulak saya tanya gynae jugak dia kata should be no problem pun even ada buasir. Cumanya lepas bersalin nanti la kena prepare mental takut buasir tu makin besar lepas meneran bersalin tu tapi nanti apa2 dia akan bagi ubat kecutkan atau kalau sakit dia bagi ubat berkaitan. Tapi sekarang pun saya ada makan ubat kecutkan buasir tu in preparation nak meneran bersalin nanti hehe Lagi satu doc saya cakap normal bila pregnant buasir jadi makin teruk sbb ada internal pressure kat dalam badan kita nak nak bila baby makin membesar

sy ada buasir start 3thn yg lepas mngkn effect sbab sy suka sgt mkn pedas2 lpastu sy ada mslh sembelit jdi bila nak membuang tu keras, start dri sana smpai skg buasir tu tkluar je sy dah cuba jga guna ubat2 tpi x kecut, dah try tolak msuk ke dlm tpi tiap kli nak mbuang msti kluar😆😆cuma bila buasir ni tkluar dy x laa sakit, gatal je dgn x selesa. Bole je awk bersalin normal, czer ni sbab laluan x buka, baby lemas dsb. sy bersalin czer tpi bkn sebab ada buasir, sebab laluan x buka😆ank dah 6 bulan still ada buasir, sy pun x tau apa lg nak buat spya buasir tu hlng😅

2mo ago

masa berpantang x sakit dia mcm biasa je, cuma bila kita mbuang t*hi keras ada laa sakit sikit😆skg pun buasir tu mmg tkluar je, cuma sy x rasa apa2

sy dh 10thn buasir.. tkeluar jd daging lebihan.. bile time bsalin,paling sakit dlm pantang tu buasir sbb mase meneran, buasir tu jd bengkak mcm brokoli.. heheee.. amek mase 2mggu nk surut kan.. time dlm pantang kne mkn ubat yg lawas utk mbuang sbb kelopak nye dh tkeluar,jd najis ssh nk keluar.. so bile mkn ubt,die auto xthn nk mbuang.. mmg mkn ubt susut bengkak je.. sy punye dh lme,bile cube mskkn balik,die jd tsepit n mkin sakit.. begitu la smp skrg.. yg boleh masuk,sy mskkn.. tp dh tbiase

saya pun ada buasir waktu anak first, tapi tkteruk, cumanya bila ngandung anak kedua ni buasir agak teruk jugak, bila buang air besar akan darah, jadi pedih dan tkleh nk duduk, sakit sngat, alhamdulillah saya bru bersalin bulan 4 harituh secara normal, bila kita meneran untuk bersalin, buasir saya keluar agak besar, tapi bila dh abes pntang, buasir tuh akan kecut balik, insyaallah tkde apa apa. jgn tkut ye, semoga allah prmudahkn urusan sis bersalin insyaallah aamiin

saya setiap kali besalin buasir ada.besalin yg baru ni misi terus tolak masuk sakit yang amat tapi sakit tu skjp je .bila balik rumah rasa membuang dengan sembelit jadi balik buasir ubat saya hanya ambil biji kani asah di bawah batu lesung airnya sapu memang cepat² sangat mengecut buasir.yang mana sedang alamai nya boleh buat macam ni.buasir ni memang perit bila kita nak duduk kan sakit sangat.apa lagi Time membuang dengan najis keras.

sy skg 38w. bru je jmpe pakar sopd sbb buasir. mmg dah ada sblm pregnant lagi tp xpenah ada masalah, sy punye pn jenis yg masukkan balik dia akan keluar semula. cuma start 31w aritu jd bengkak smpi sakit nk duduk n jalan sampai berdarah masa tido, tpkse g hospital,yela bile pregnant ni mmg sembelit makin teruk, doc pakar cakap xde masalah bersalin normal bole je. cume mmg akan risiko pada buasir jela sebab effect meneran..

2mo ago

ooo kene bgitau nurse kk ke sis? sy tk bgitau lgi since dia tk bengkak n sakit. sy berpunca drp sembelit la, lama2 mcm tk selesa n gatal. skli sy rasa kt area tu. ade bonjolan pula.

anak 1st dulu. saya takde buasir tapi ada terkeluar daging MCM buasir tu, SBB tak pandai teran. JD anak first tu Sya beli ubat kat farmasi, n isi tu saya tekan² masa mandi. Alhamdulillah ok laaa. anak kedua ni, masa pantang kena sembelit, JD benda sama, push kuat sangat untuk poo². peritnya Allah je tau. sakit.. JD puan cuma teran guna perut, Insha Allah .. semua ok nanti..

sy xbuasir. tp sy terkeluar skit sblum branak. normal je tu. sy bersalin normal. ikut je ckp dr nnti. dah ada bukaan bru bleh teran. sebelum ada bukaan jgn teran lg. nasihat mmng mudah sbb sy pun teran sblum bukaan. lpas bersalin dr msukkan blik. lpastu dr sruh kmut jari. lpaa bersalin jgn tahan berak. nnti lg ssah. bukan takat terkluar pggung. jahitan pun boleh tertetas

saya pun ada buasir daging dekat luar setiap kali membuang mesti rasa kat bawa tu mcm anggur susah nak cibok, tp alhamdulillah boleh je bersalin normal cuma tula lepas bersalin tu buasir membengkak dan sakit sangat² tak selesa bila duduk, dlm 2minggu camtu baru susut, sy x guna ubat apa²