Miss V berbau

Maaf ye dgn soalan sy cuma sy nak tahu kenapa ye miss v berbau, sejak 7w kandungan skrg dah 9w. Setiap kali nak kencing mesti berbau kurang enak. Selalu xde bau pun. Macam mana nk buat ye sy dh xtahan bau nye sejak kandungan makin meningkat makin kuat, xde lah kuat sangat cuma kembang kempis hidung sy😌🥲sy xde guna apa² pencuci miss v. #pleasehelp #seriusnanya

13 Balas

boleh baca penerangan dr doctor pakar sakit puan. doctor izzat Tips penjagaan Vulva Tips mencuci 1) kalau mencuci pakai sabun akan sebabkan kulit faraj jadi kering, kekadang gatal tu akan jadi lebih teruk. Boleh ganti guna pencuci bukan sabun. Aqueous cream boleh juga digunakan untuk ganti sabun. Boleh simpan cream ni dalam peti ais dan sapu pada kawasan yang mengalami iritasi. Sejuk ja rasa. JANGAN GUNA PENCUCI WANITA ( feminine hygiene wash ). 2) terlalu banyak mencuci pun tak elok. Kalau tak buang air takpayah cuci kerap kali. JANGAN GUNA ANTISEPTIK. JANGAN GUNA SPAN untuk gosok-gosok, ni boleh sebabkan iritasi. Nak keringkan vagina, amek tuala lembut lap-lap ringan, atau guna hairdryer ( blow ) dan anginkan dari jauh. 3) jangan pakai pad, panty liner untuk tempoh jangka masa panjang. Elakkan penggunaan tisu yang ada kaler atau bahan kimia di dalamnya Tips pakaian 1) pakai underwear longgar, kalau jenis cotton lagi elok. Panties yang warna putih/cerah lagi baik dari panties yang berwarna - pewarna fabric boleh sebabkan allergi 2) pakaian ketat, leggings, tight jeans, cycling short lebih baik dielakkan. Kat rumah, biasakan pakai loose-fitting clothes tanpa underwear. Tidur tanpa underwear 3) avoid pelembut fabrik masa basuh underwear Banyak cream pelembab ( moisturising cream and oitnments ) boleh melindungi skin vulva. Kalau takda gatal pun boleh je pakai krim pelembab - kena try and error tengok mana yang sesuai. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0WQm4Z5An3urPHiiV2EjvSwYowwLE4zj3G6Fz1g5k5r2jqEWbyus1YsHkF4tMziodl&id=1339365856&mibextid=Nif5oz

9mo ago

Dr Izzat, recommended ✅ Posting dia bagus, Dr obgyn.

Boleh basuh dngn air suam , or rendam miss v tu dngn air garam. Saya masa preggy kerap jugak siap dngn keputihan. Then saya cuci dngn air garam warm2 mcm tu. Kena rajin buat. Biasa preggy mmg mcm ni sbb hormon bertukar

9mo ago

sitz bath boleh buat bila2. boleh tgk YouTube mcm mana nak guna. kalau takda Epsom Salt, guna garam kasar dgn air suam. buat seminggu 2-3x cukup. pastikan lepas kencing lap kering, kerap tukar panties, pakai panties 💯 cotton. amalkan byk minum air putih & plain yoghurt.

Sy pon gitu sejak2 pregnant nie..sy rasa jadi air kencing berbau atau kaler air kencing kuning walaupon dh minum byk air sebab ubat yg sy makan..mungkin sebab ubat atau sebab hormon..antara 2 tulah sy rasa..🤔

9mo ago

sama sis, minum air putih byk pun tetap kuning🥲

pakai pncuci lactacyd mngkin mmbntu sbb sy dri zman single smpai dh nk branak pkai yg tu je xpernh ada mslh berbau. keputihan tiada mslh juga. ada dijual do watsons n farmasi

9mo ago

yaa bergantung pada individu tapi Dr pon recomended yg lactacyd ni. di klinik pon jual. xsesuai jgn guna

Ya betoi sis.. sy pn sama.. kuat sgt bau.. padahal sy punya bukan jenis mcmtu.. alhamdulillah harini sy dh selamat bersalin.. harap2 lepas bersalin ni back to normal

9mo ago

wah tahniah sis, selamat berpantang ☺️

Sama sis , sebelum pregnant takde langsung bau bau cmni..sekarang tgh pregnant 6bulan dah miss v berbau masam gitu 😭 harap2 lepas beranak takde dah bau cmni hm

9mo ago

Kan xtahan lh bau² ni, harap cepat² lah hilang baunya😌

Sis bole try bykkan amek prebiotik cth yogurt. Lps cuci tu keringkan guna tisu. Sya pn skrg time tido elakkan pkai panties. Biar je anginkan time tido.

cuba kerap tukar sluar dlm n lps buang air lap kering2 missV.. sy try cci dgn sabun fefet.. tpi xsllu 1 hri skli je..

Jangan cuci pakai any sabun. Cuci pakai air je. Lepastu amalkan makan yogurt plain tu. & bnykkn minum air masak

9mo ago

Kalau rasa tak boleh makan plain, cuba potong buah apple hijau atau apa apa buah n makan dgn yogurt plain pun boleh. Buat overnight oats pun boleh, sbb overnight oat guna susu & plain yogurt, madu, buah. Boleh tgok tt bnyk org share

Ada ambil makanan & minuman manis? Kalau ada…Cuba elakkan makanan & minuman manis dulu puan.

9mo ago

ada jugak jarang² tp bukan hari²