kesan minum air gula

Maaf tumpang tanya ..minum air gula ni kesan dia macam mana ye ? Bagi pencerahan yang pernah minum air gula.. betul ke kena puasa untuk 1 malam sampai kita nak checkup nanti ? ??

2 Balas

Minum air gula ni kira mcm ujian utk bdn kita sis. Dia nk tgk mampu x bdn kita keluarkan insulin yg secukupnya utk handle gula yg masuk dlm bdn kita tu. Kalau bacaan gula dlm darah rendah lps minum air gula maksudnya bdn kita normal. Kalau bacaan tinggi maksudnya bdn kita gagal kluarkan insulin yg secukupnya, itu dinamakan kencing manis. Aah mmg kena puasa 8-12jam sblom minum air gula esknye. selalunya start pukul 10 mlm nurse suruh puasa. Nnt dia ambk darah dulu pg esk -- minum air gula -- rht2 lps dua jam ambk darah semula. Utk tgk perbezaan bacaan gula dlm darah masa perut kosong dengan lps minum air gula 😊

5y ago

Saya 20/8 ni kena minum air gula kali yg kedua plk. Hihihi

btol ap yg sis fira tu ckp . nk bg tau 1bnd penting lg . mse minum air gula xbole benti2 tkot awk mual sbb manis dy rse kt tekak . bila dh minum trus msok kreta brbring sis . jgn buat ap2 krje n asik gerk sne sni . buat2 tido pon xpe dn xlupe juga sedia kn trus balsem atau minyak angin supye kita bole hidu . tkot nt awk loya trus trmunth . klau munth misi akn suruh balik . dy akn bg tarikh bru utk kita minum air gula lg . klau sy la sy xsanggup nk minum bnyk2 kali . ahahah 😆

5y ago

dia bagi balik 2jam tu awk nk kemne pon xpe asal kn lps 2jam kne dtg balik . dy akn pnggl semula tok ambek drh ke 2 pula . lps ambek drh anta makmal lps tu trus balik xpyh tnggu . balik bole trus mkn . biase sy sedia kn roti n air suam awl2 dlm kreta supye lps je selesai ambek drh ke 2 tu bole trus ngap . xpyh tnggu smpai rumah bru bole ngap . uhuhu