hamil luar nikah

hi maaf tumpang bertanya jika siapa ada pengalaman seperti saya ,, saya hamil luar nikah ,,, saya sedar atas kesalahan saya ,, tadi saya pergi scan di klinik swasta ,, dh 18 weeks dh nampak baby sepenuhnya tapi belum tahu jantina ,,, lelaki yang bersama saya itu ingin bertanggungjwb apa yang dia lakukan selama ini dgn saya ,, saya tahu mungkn tidak boleh berbinkan nama dia ,, dia ingin menikah dgn saya tapi masih belum dapat borang nikah online untuk berkahwin ada yg kata borang tu kdg keluar lmbt 3 bulan mcm tu.. cerita dia mcm ni sy berumur 22 tahun ke atas ..saya takut nak pergi klinik kesihatan berdekatan rumah saya untuk membuka buku pink,, family saya of course belum tahu dia pasti akan terkejut sebab kami mmg ada rancangan nk kahwin tapi apa boleh buat sendiri buat sendiri tanggung,,saya pun lama kelamaan akan ceritakan jugak hal ni pada family,,cuma saya nak tahu waktu kita nk bukak buku pink kebiasaannya dia akan mnx sijil nikah,,kalau kita xde sijil nikah dan belum kahwin adakah dorang akan marah dan cakap dpn kaunter cmtu cmtu je dan betul ke jkm akan amik anak saya jika saya hamil luar nikah saya sayang akan anak itu saya dgn dia pun ada rancang untuk kahwin..kalau boleh kami nak settle nikah sebelum bersalin walaupun x boleh berbinkan harap korang bagi pendapat dekat saya,, saya takut nk bukak buku pink klinik kerajaan #ingintahu

7 Balas

awak call je klinik kk yang awak nak pergi, lepastu cakap nak bukak buku pink tapi belum berkahwin nanti dia ada bagi tarikh suruh dtg waktu tu awak datang bawak ic dengan bil api je untuk sahkan awak duduk dekat mana. misi tak marah pun tak ada sebab nak marah. nanti awak akan dapat satu misi yang assist awak untuk case single mom dan dia je akan pantau awak. semoga membantu

Puan, klinik kerajaan mengalukan pemeriksaan kesihatan ibu hamil dan kandungan walau apapun status perkahwinan. Jangan risau, call je dulu untuk temu janji dan tanya dokumen yg diperlukan. Bagitau juga kandungan puan dah berapa minggu dan bawa slip scan di swasta utk rujukan doktor di KK. Mana tau dpt tarikh temu janji awal sbb kandungan dah 18 minggu, kan.

1y ago

Masa sy call KK nak set app hari tu dorg tanya sy berapa minggu..nikah bila..bila last period..tu je..

Depends pada klinik. Haritu sy diminta juga sijil kahwin sbb nk isi borg buat buku pink tu. Sbb ada detail suami kt buku pink tu n tarikh nikah kt borang. If tkde suami ckp je belom menikah. Borang kawen boleb terus dpt je , tk smpai 3bln. Download je kat sppim masa kursus kahwin biasa ada bgtau mcm mne nk dftr . Smua online je skrg.

tak silap saya boleh bin/binti laki tu kalau nikah sbelum kandungan 6bulan .. proses borang sekejap ja kecuali kalau dia askar/polis . kalau takut buka bku pink kt kk , bukak kt swasta takpe

borang nikah online tu bukannya sekejap je ke sbb saya hritu siap 2minggu ja sbb saya kejan kata urgent nk guna . tk sampai 3bulan pun

Awk call klinik kesihatan & buat appointment. Tak minta sijil nikah pun. Cuma details ayah baby je kena tulis kt buku tu.

1y ago

Kalau KK sy biasa dia ada tanya kita dh kahwin ke belum masa kita call nak buat appointment tu sis..

bincang dgn kluarga, lg cepat benda settle