ANAK 15HARI SUSAH TIDUR MALAM

Maaf semua nak tanya anak saya lepas habis kuning haritu . Malam susah sangat tidur . Dari jam 12 sampai 5pg berjaga dan meragam menagis mcm kena pukul . Normal ke ya ? Bila lepas jee jam 5/6pagi , siang tidur lena jee sampai kejut xnak bangun . Bangun untuk menyusu and tidur balik . Apa saya kena buat ya untuk baby tidur malam .. Saya kesian kat ayah nya siang kena kerja malam xleh tidur sbb baby meragam ..

3 Balas

Good question sis. sini sy explain. 1. baby nb TAK PANDAI beza siang dan malam. Kita sbg ibu yg kena ajar baby beza siang & malam. 2. Baby rindu suasana dlm rahim. 9bln dia dlm rahim berbuai, isap jari, bising (dengar suara ibu, bunyi jantung, darah mengalir, bunyi mcm white noise) sbb tu dia meragam sesetengah masa. siang dia lena tidur sbb mungkin dia dh terbiasa time dlm perut ibu timing tidur belah siang. malam dia aktif. so Ibu kena start sleep training anak. caranya. -Malam, start 8/9pm gelapkan bilik. -senyap n jangan ada bunyi sikit pun. -tukar lampin n baju tidur baby. -buka white noise n bedung baby. -kalau perlu buai, buai je sis. fasa buai ni tk lama. lepas pantang boleh dh stop buai n ajar dia nesting untuk tidur sndiri. dlm fasa pantang, baby masih nk biasakan diri untuk tido tnpa buai. kalau sis tknk ajar buai boleh je pangku dulu, buai dgn tangan sikit2 smpai dia dh lelap, then letak atas tilam dri kepala dlu. dlm 2min lepas tu bru slow2 lepas bahagian badan baby. -white noise tu biar je pasang. tkperlu stop. boleh search dlm youtube. ada bnyak jenis white noise. kena try n error mana yg ngam dgn baby kita. untuk siang pulak bilik mesti cerah, jgn gelap n mesti ada bunyi untuk ajar dia siang. kalau dh sebulan, boleh dh rajin2 kejut baby untuk buat tummy time. sy faham perasaan sis. sy pun baby sebulan bru start sleep training. ambik masa 2 minggu jugak untuk baby biasa dgn rutin. lepas dia dh biasa, masuk je pkul 8 mmg auto akan nk tido. pegi mana2 pun pkul 8, 9 dia akan tido. baby dh setahun skrg.

1y ago

Hye awak kalau siang berapa jangap awak bg anak awak tido ? Main dgn dia berapa lama then tido pulak berapa lama . Anak saya susah tdo mlm . Dah malapkan bilik , bedung white noise , tdo kjb2 trjaga . Baby saya dah 40hari .

siang kne kjut die pkul 4ptg. bgi susu. lps asar boleh mndi kn. nnti lps mghrb boleh tdo kn blik. jadi die akn jrg meragam bila mlm. sye dgn husband bergilir jaga mlm. husband take over bile die blik kje sampai pkul 1 ke 2. sye akn tdo dri lps dinner. sblm die tdo, die akn bgi bby susu dulu. so nnti pkul 4 sye yg bgun pulak, husband tdo smpai subuh. lps subuh sambung tdo blik kjp dlm 2jam.

kembung mungkin...