Perut berangin

Maaf saya ni baru minggu ke 5. Saya tanya mak saya dia kata sabar je lah biasa lah mengandung. Tanya kawan dia kata makan gaviscon. Perut saya tak selesa sangat. Saya rasa angin terlalu banyak. Saya memang sebelum kahwin pun terlalu banyak angin. Boleh ke sapu minyak apa apa. Dan gunakan tips kawan saya tu?

11 Balas

boleh sapu minyak mcm yu yi tu sis..tapi sapu bahagian atas pusat sahaja dan bahagian usus2 tu...angin tu biasa, cuma sis minta bantu urut2 dari lutut hingga tapak kaki, bahu hingga tengah tulang pinggang bagian tengah, bahu hingga hujung jari...jgn sma sekali touch bgian depan yaa...gaviscon selamat untk preggy, tpi consult doctr lbih baik sbb mcm sya bdn reject gviscon...

sy pun sama ..tp sy letak minyak yuyi je tp hny setitis dua saja utk lega kan .. n kerap kena pedih ulu hati kini tiada dah ..mse 5 weeks sme mcm awk .. bila buat buku doc ckp x bole sapu minyak trus sy x sapu dah 😂

sy minta ubat gastrik kat klinik anda dia akan bg ubat yg sesuai utk pregnancy.. sbb yg 2nd pregnant ni perut sy kembung, angin yg xleh nak bawa bincang.. 😅

Saya awal2 hari tu pon mcm 2.. Mcm nak makan gaviscon n then nk air gas.. Actually itu simpton biasa... Jgn ambil apa2 ubat ye.

mengandung memg bnyk angin ..kne sabar ..tk blh letk kt perut , sy ltk kt tengkuk atau kt betis ..urut2 sikit kluar la angin..

sama saya kerap pedih ulu hati,saya pun sapu minyak angin,kalo terasa pedih hulu hati saya akan mkn yg masam2..ok

sma mcm sya gak..pedih ulu hati..xtau dh nk bt lgu mna..dok sapu minyak angin ja.nk try gaviscon kot mau lega

Boleh try gaviscon pink. Sy masa preggy mkn tu sb selalu pedih ulu hati.. 1sachet tu tahan 2 3hari

rasanya kalau bgian perut usap dg minyak yg panas tu tak boleh la ...cuba mase check up tnya doct

Itu biasa. Sy pernah kene. Perut rasa x sedap. Sebu setiap masa. Masuk trimester ke 2 ok dh