Makanan yang bole d makan

Maaf nak tanya siket, kalaw bab2 makanan ni macam durian, kambing or benda2 panas n pedas bahaya x untuk tumbesaran janin? now dh week 7#firstmom

9 Balas

for me,, lain badan lain la effect dia sis,, ada bdn kuat, ada yg lemah,, mcm sy,, sy tak berani ambil risk so sy nak mkn mknn yg pans tu or minum air kelapa semua sy start pada pregnant 5 months,, tnggu baby kuat sikit d dlm bru la sy mkn yg sy nak,, tapi pun ikut bdn juga brpa bnyk kmu rsa dpt consume,, wktu tu semua sa hantam sja 😂 klu healthy kmu oky,, darah, gula, berat bdn semua oky, on sja sis

11mo ago

Saya masa awal trimester saya muntah jd takut mkn pedas , sakit tekak so saya had kan pengambilan dah masuk 2nd trimester ni dh mula mkn pedas durian daging smua tapi saya bnyk ambil air ksong

Saya dari awal trimester smua mkan je sis. Durian, kambing, kelapa muda smua. Tp takde la smpai bedal bnyak2. Mkan dlam kuantiti berpada2 la. Watermelon pun dari awal kandungan mkan sbab alahan teruk buah je blh masuk. Air pun xleh masuk sngat so mkan tembikai sbab ade air.

semua makanan or minuman yg kita ambik hendaklah dlm kuantiti berpada2. jangan la kita makan mcm tiada hari esok. kalau mcm sy, semua sy mkn dr awal trimester smpi nk dkt bersalin. sy xde pntng mknn selagi sy xde alergik dgn mknn tu

Berbahaya kalau ambik dalam kuantiti yg tak terkawal.. pregnant @ tak kna makan dgn moderate amount.. Blh makan mcm biasa cuma berpada pada dgn setiap pengambilan..

masih awal lagi sis kalau boleh cube elak kan dulu makann panas dan pedas .bile dah second trismeter boleh makan tapi berpada pada ye

ikut bdn masing2, lebih kpd ibu sbnrnya. berpada klu nk mkn..sbb ada certain org, klu mkn byk akn jd pedih ulu hati.

Kandungan baru lagi btter xpyh dulu kot sis… tkot risiko… tggu lah dlm 3 bulan ke atas…

Kalau boleh pantau makanan, dan bebaru ni elakkan makanan disenarai diatas y

Kena makan berpada2 ya dear