Spotting 11w

Maaf gmbar agk kotor , tadi pergi hosp kene buat muncung itik . Doc kata vagina luka . Smlm spoting brown cair je , lepas kena muncung itik terus keluar mcmni 😭😭 doc bg ubat kuat rhim utk 5hri . Normal ke kluar mcmni bila vagina luka 😭😭 saya takut . Saya pernah gugur sebelum ni . Pernah ada yg kene mcmni ke ? Vagina luka sebab apa ye ? Doc pun tak pasti punca . Sy tak bersama suami sejak tahu pregnant , dan tak ada angkat benda berat . Jatuh pun takde . Saya buntu sgt bila kluar drh mcmni 😭

Spotting 11w
22 Balas

Sblm tu nak mintak maaf. Sy share pgalaman sy. Mse check upt double line, 2 3 kali buat bg confirm. Pergi klinik pun double line. Tp bila scan tak npk kantung. Time tu bru 5 / 6 w. Myb bby kecik lg taknpk. Dr situ refer spital terus, dia bg surat suruh kita g sndiri. Dia ckp suspect ectopic prgnancy. Bila g spital, dr check urine lg, naik double line. Scan still taknampak. So dr buat tvs, boleh tahan senak jugak ye dia tekan dalam2. Tolak kiri, tolak kanan. Jolok bg dalam lg. Lepas tu, mulut itik lagi. Lepas balik dari spital, terus bleeding non stop. Dr sikit, terus byk mcm period. Tak sempat g spital balik, 2-3 hari jugak, then turun seketul darah. Gugur. Dr gmba sis ni, sy tak pasti adakah ini spotting atau ancaman kguguran. Bukan nak takut kan, tp tengok pada warna tu. Pape pun. Sis pun dah g klinik. Makan ubat. Smoga kandungan sis sihat2 je. In sha Allah ada rezeki sis . Bedrest okie. Kalau boleh jgn buat kje apa lgsg.

1y ago

mmg td doc kata ancaman kgguran sbb sy spoting brown . pastu masuk muncung itik dia kata vagina luka sikit . lepas blik dri hospital , keluar drh mcmtu . cuma bby masa scan ok je . jntung smua ok . doc bg ubat utk stopkan drh tu . sy pun tgh bedrest ni . harap spoting stop lah . sy pernah gugur masa 4w . scan kat hospital tknk apa apa . sbb masatu spoting jgk . doc cek drh . mmg pregnant . pastu msuk muncung itik trus bleeding . tp masatu mmg doc tak bg ubat maybe sbb tak nmpk kntung atau janin . kali ni dia bagi sbb nmpk bby dah . semoga kandungan kalini baik baik je.

Sy dlu sporting 3bln..mse awl2 12mngu doc msk mncung itik die tkt kputihan, mmg risau tkt gugur.. Sbb doc kata sporting tu jd sbb bby bru nk jadi.. Mse die msuk mncung itik tu pn mmg tgh ad spoting tu.. Itam darah die kt mncung itik tu cm drah ujung nk abis priod.. Pastu doc bg ubt kuat rhim sy mkn mula2 2mngu..pastu sy tmbh 1mngu lg.. Tp mmg xstop pn spotting tu.. Smpila 3bln nk msk 4bln..bru stop spotting tu.. Doc sruh pntau je klo ad ktol2 cm isi ikan kuar kne g hspital trus.. 2kli sy bleeding.. Mmg agk stress sbb xpnh kne cmtu..kne bnyk rhat.. Xleh buat kj brt.. Xleh trhentak2.. Alhamdulillah bby ok skrg da 29week..

1y ago

doc kata kat sy td . biasalah hormon kita kadang tak dpt mnampung bby lg . dia bg duphaston 5hri mkn . doc kata jgk kalau ada kluar ktulan ke apa dtg hosp blk . hrp kandungan kalini selamat smpai 9 bulan .

sy kali pertama ada bleeding mse 13w .dr masukkn speculum wlaupun darah setitik dua je. lepas tu sy ada checkup dekt kk 28/2 tuk keputihan. speculum lg msuk. tp mse tu dr da bgtahu dlm awk da luka ni sbb speculum ni kalau byk kali msuk boleh luka kat dinding rahim . mlmnya pg kecemasan sbb lepas speculum masuk siang tu keluar darah. dr kata dinding rahim da melecet teruk. keluar jugak lepas tu darah warna coklat sikit2. alhamdulillah baby ok. tp dr hospital minta sy refer balik kat dr kk tuk buat scan kali kedua 8/3 ni. tp kena refer pakar da.. harap2 baby sihat smpi dia lahir

1y ago

drh kluar bpe hari??

semoga yang baik2 je utk kandungan awk, ikut nasihat Dr ye.. saya pernah kena mcm ni bulan 12 tahun lps, dan berlanjutan smpai sekarang dah nk masuk 32w.. Dr ckp yg sama jugak ada luka sikit area servik dan vagina tp sy lgsung x dpt ubat apa-apa, just bnykkan rehat dan kurangkan lasak.. sbb Dr sndri kata xdpt detect dri mana pendarahan tu, so Dr decide undetermined APH..smpai satu tahap sy dh lali dah klu kluar mcm ni, gelabah tu ada tp as long as baby sihat perkembangan ikut usia kandungan, no need to worry, bnykkan doa..

1y ago

oh yeke . okay baik awak . drh pun dah kurang lepas makan duphaston . tq awk.

sy pn pernah mcmni.. pg nk g klinik tiba2 keluar darah tapi masa tuh dah 20 lebih minggu.. dktor masukkan muncung itik, dktor kata pangkal rahim sy bengkak, lepastuh 2,3 hari keluar darah skit2 dktor kata,tapi boleh bkerja mcm biasa.. sy pn x ade bersama suami masa tuh, lepastuh tup2 masa 32 minggu keluar darah lg, sy terus ke hospital, kena tahan wad 3 hari, dktor kata baby ade contraction, risiko bersalin awal

1y ago

ohhh . tula doc kata nt drh akn berkurang , sy spoting sbb vgina luka tu je . dia tye ada jtuh ke , terhentak ke , mmg tkde . jd dia pun tatau apa punca vagina luka. cuma lepas masuk muncung itik tu mmg sakit perit pedih laa . blk tu terus mcmtu , jd puan bersalin awal ke??

pgalaman sy masa week 4 pregnant kuar darah cam ni jugak..memang takut n risau...terus pegi klinik buat muncung itik tu..doc kata ade jangkitan pada pintu rahim..then dia sruh makan ubat kuat rahim..darah memang ada dlm 2 or 3 hari lpas tu...mcm darah period...lepas tu x de dah..doc pesan jgn bersama dgn suami dlm 2 minggu cam tu...skrg alhamdulillah baby da 5bulan...

1y ago

oh yeke. risau . sy harap drh stop cepat . doakan kandungan sy okay .

pengalaman saya masa saya kene masuk muncung itik nurse kat situ mmg pesan kalau ada keluar darah sikit tu maknanya sebab kene masuk muncung itik. masa saya kene tahan wad pun sama keluar darah sebiji macam awak tu. semoga kandungan awak selamat dan baby baik baik saja. jangan stress kalau terlalu risau sis kene jumpa doktor normal ke darah gitu

1y ago

semoga urusan sis dipermudahkan 🥰

Saya doakan awk dan kandungan awk dlm keadaan yg baik2 sj, sy x prnh mengalami tp saya fhm perasaan ibu2 terutama yg pernah ada history gugur 🙏 buat msa skg awk teruskan je makan ubat kuat rahim tu, tngk prkmbgan mcm mna slps 5 hri. Klu spotting smkin bnyk terus jumpa dr ye.

1y ago

Amin.. moga2 awk dan kandungan awk dilindungi Allah.

saya penah kena.. dsbbkan muncung itik, trus luka dlam vagina kita. kasar sgt.. risau juga sbb kta xpenah bleeding, bila kena muncung itik, trus bleeding. saya tnya nurse saya dia ckp tisu vagina kta lmbut senang luka, dia surh perhati dlam masa 2 hari, kalau still bleeding bnyak trus ke hospital untuk cek smula

1y ago

sy sbb spoting . bila kne muncung itik jd mcmtu pulak .

Baru ni saya pun doc masukkan muncung itik tu. Lepas je doc keluarkan mmg mcm period darah. Banyak sgt. Tapi doc kata normal sbb pintu vagina tu luka sikit. Seharian jugak berdarah. Tapi malam dah okay, tak keluar dah. Tgok mcm mana ya sis. InsyaAllah sekejap je tu. Moga yg baik baik je utk sis.

1y ago

oh yeke . puan spoting jgk ke ?