39w 6d

Maaf gambar agak kotor.. Harini saya 39w 6d.. tp turun darah mcm ni.. apa patut saya buat? Biar je ke? Sbb smlm pergi hospital dr ckp baru 1cm so kena balik.. sesapa penah pgalaman mcm ni?

39w 6d
18 Balas

Pengalaman saya sis. Pagi tu ada trun tanda. Tp xlah merah mcm ni. Mmg coklat2 gitu. Itu pn sikit sgt. Petang tu pergi hospital doc check jalan 1cm. Ada doc perempuan ni suruh admit. Esok paginye pukul5lebih pecah ketuban. Pukul6pagi dah selamat bersalin. Mak saya smpai terkejut. Dia ckp selalu org yg turun darah ni lambat lg nk bersalin. Ada sorang doc lelaki tu pn ckp saya ni 3,4hari lg nak bersalin. Tp mujur la doc perempuan tu suruh warded. Kalau x ade kemungkinan terberanak dlm kereta la jwabnye.😅saya bersalin 39w1d

4y ago

Tambahan..masa pecah ketuban tu, doc check jalan dah 6cm.

Anak kedua sy pernah mcm ni sbb dari kesan selukkan doktor...tpi doktor suruh saya blk dulu sbb bukaan belum besar dan xde sakit kontraksi lgi...4hari duduk rumah...lepas 4 hari baru ada kontraksi bru ge hospital blk jalan dh buka 5cm terus diaorg pecahkan air ketuban dlm beberapa minit bukaan terus besar dan terus bersalin tepat tarikh due date...itu pengalaman sy lh...ni ank no 3 tak pasti lagi dh 39w 6d tpi masih belum ada tanda-tanda nk bersalin lgi...so masih menunggu tanda2.. semoga dipermudahkan urusan kita semua...

4y ago

Sama kita harini patut due date.. tapi still tkda sakit2 sgt.. katanya 30/6/20 baru serah diri.. tp sy risau jgak hmm sbb first time

Saya masa 38 week perot kerap mengeras, pegi hospital da ade bukaan 3cm , saya kena tahan kat wad , lepastu baru ade tanda macam ni n sakit perot makin kerap bila check bukaan dah 4cm tapi belom boleh masok lr sebab time tu ramai , makin lama makin kerap keluar darah baru laa saya dimasokkan ke lr n selamat bersalin

katil full mmg kna srh blk klu stkt 1cm bukaan dan dia tgk ibu yg msh muda dan tada history pykt kronik ..klu usia senja mcm sy thn lalu trus kna wlpn br buka 1cm..tiga hari duduk hosp mnunggu bukaan rahim lambat sgt hgga kna pch ketuban pun msh slow.

da turun tanda darah tu..sy turun tanda darah tp xde sakit..2hari gak stay hspital,hari ke-3 bru bersalin sbb doktor pecahkan air tuban..kalau nk tgu sakit sndri rase lama kot stay hspital😅

Same macam sy sis..turun tanda mcm ni tapi xsakit pape. Contraction xde.pgi spital chexk bru 2cm.so Dr suh balik dlu.hari ke 4trun tanda lgi skli ngn contraction terus g spital check bukaan dh 4cm.

4y ago

Masa tu sis berapa weeks dah?? Saya contraction main2 lg.. hm

Tak lama dah tu sis. Nanti kalau dah start sakit2 atau air ketuban pecah, pegi hosp ye. Biasa kalau turun darah take time jugak nak bersalin.

wiiiih tahniah momy semoga di permudah kan sihat baby dan momy dah tak lama lagi tu

Saya turun tanda mcm tu terus g spital ... Tk sampai Dua jam Saya dh bsalin..

Nurse sy pesan kalau dh keluar darah ke air ke trus p hospital