Air Ketuban

Maaf btanya.. Dan harap soalan sy dijwb... Ad xse sape yg prnah alami air ktuban bocor.. Dan minggu ke berapa.. Ape yg ptot di buat yer.. Sy dsahkn ktuban bocor Di saat 21mgu kehamilan..5hari cek in dkat hspital.. Dktor bg rhat dkat rmah.. Lg smgu ad appointment LG dkat hspital.. Hrap smua baik2 sja.. Bby dlm kndungan nii sy tgu dh 9thun..doakn sy n bby shat..

15 Balas

Hi sis Sy pernah. Detect bocor Week 17-26 ..Pprom... .sblum bersalin, start bocor tu 4x sy warded. Untk pntau lvl air ketuban... So far ok. Mybe tertutup sendiri. Dlm masa yg sama sy mnum jus tembikai masa dlm ward Ada yg ckp xmmbantu. Tp.alhamdulillah .lpas mnum tu then after bbrp jam scan mmg afi dah normal.. Then truskan pgnancy smpai bersalin. Sblum tu tnda dah trun bbrapa hari tp jln still xbuka. 2 cm..Tp doktor still bnarkan balik rumah sbb jarak spital dgn rumah 5 mnit. Sehari before besalin rasa xselesa sgt xsedap hati.dan mcm2 rasa dtg.so pg pac. Checkup.skali doktor scan air ketuban sy kering,,!! Tggal 3 je. Tu pun doktor ckp udara ja utk bby bernafas..kena marah sbb xbgtahu air turun. Sumpah sy xrasa pun ada air trun selama tu. sdgkan sy alert sblum tu mmg xda turun air dan sy pkai pad jugak dari week 26 smpai bersalin. ... Bila dah terangkan baru doktor ckp mybe dia kluar skali waktu sy buang air kecil@ xperasan.. Trus warded. Doktor pecahkan air ketuban then Drip ubat..5 jam menggelupur thn sakit xsedar diri sbb khayal gas yg nurse bg. Tp jln still xbuka.then baby lemas sbb dah pecah ketuban awal.. Trus emergency ceaser. Now dah selamat Cuma sy nk pesan klu sis batuk ke bersin ke rasa kluar air dari bawah skit2 jgn anggap tu benda biasa. Trus pg pac. . Sy pun tggu bby 6 thun baru dpt. Mcm2 tempuh. Smpai MO ckp klu ketuban still bocor below 23 tu mmg xleh bt apa. We have no choice. xda bantuan... Tp alhamdulillah rezeki sy smpai melahirkan ... Lg 1 sy gbs carrier. Mmg high risk.. Byk kes gbs carry leaking ketuban awal.. Lgpun bhya gbs tu once dah bocor kuman tu masuk serang bby.

3y ago

Ckup bulan

Sy leaking masa 38weeks 1 day... Firsf preg... X tau tu leaking ketuban sbb lepas kencing je mesti spenda basah... Igt kn air cebok tu... Pas tu mse 38weeks 1 day kebetulan ade appt kt hkl... So die org scan sekali tgok ketuban tggl 3...cek jalan dh bukak 2 cm... Terus warded.. Esok pg tu kul 6am induce...4.30pm beranak hari yg sama

Saya pernah leaking air ketuban 2mggu lpas sis..kndungan mggu ke 18.. Alhamdulilah jmpa doc tuk cek. .xde bukaan n air ketuban msih Blum dlm thap mbimbngkan..wlaupun time tu MMNG keluar byk sangat 2 pad lencun..now sya kena pgi check up 2 mggu skli tuk pantau..

4y ago

Alhamdulliah... Harap smua nye slmat.. Sy pon sama... Leaking Di usia 21mgu

Sy anak first air ketuban bocor@leaking. Doc suruh admit ward smpai bersalin. Doc tak kasi balik takut ade infection sbb bukaan dh 2 cm. Cucuk matangkan paru paru baby. Setelah 11 hari stay ward akhirnya beranak. Baby prem 32weeks.

Trima ksih smua yg sudi mjwb soalan sy.. Doakn smoga urusan sy dpermdahkn.. Td sy prgi scan air ktuban makin kering.. Dri bcaan 14 ke 8.5...tgu suami blik nk prgi hspital.. Moga ad keajaiban utk sy

Kalau leaking doc akan suruh bed rest. Kalau sampai tahap oligo. Malsudnya air ketuban kurang doc akan paksa baby keluar...kalau tak nanti baby lemas.

Sy 31w air ketuban leaking..g checkin hspital..doc bg ubt mtngkn paru2..sok tu da rs skit doc ckp emrgncy czer sbb ms2 bby sonsang

Sy leaking dlu smpai pad asik penuh je..admit 2hari..kena enjet dexa lps tu hari ke tiga contraction n trs bsalin...mas tu 28w

34week sis.. dlm seminggu gtu kt hosptal.. apapun bykkn bdoa, semoga dpermudahkn semuanya utk sis...

saya doakan semoga baik baik semua sis, baby dan sis dlm lindungan Allah...insyaAllah.