Risau

Maaf bertanya. Semalam saya ada makan buah nenas sikit sebab mengidam, taktahu pula buah nenas ni tak boleh makan untuk pregnant. Sikit je saya makan, tapi malam tu tak boleh tidur sebab rasa sakit sangat dekat bawah perut , semua sendi2 sakit. ?? saya keguguran ke?? ??

26 Balas

Doktor kata nenas bukan penyebab keguguran, tapi pengalaman masa 1st pregnancy saya, saya makan isi ketam je. Ketam tu masak lemak ngan nenas. Tengahari makan, petang bleeding. Pegi hospital jantung baby semua okay. Lusa lepas tu, complete misscariage tiba tiba rasa macam keluar telur ayam seketul kat bawah penuh darah beku ngan janin 😔 Tak salahkan nenas pun, takde rezeki saya nak ada baby masa tu. Anak saya pun jadi anak syurga. Mommy dah redha dah ☺️

4y ago

my mom ckp... untuk awal kandungan xbole makan ketam.. bahaya

Saya mula mula xthu preggy pun bantai baby nenas , nikmat diaaa sedap sangatttt , tp fav buah mmg nenas , lepas tu tahu preggy stop kjp , lepas tu teringin lagi , tapi suami 👨🏻‍⚕️ jaranggg sekali laaa saya dpt🥵 dua tiga hiris je , jadi la lepas raseee.. sayeee rase preggy ni bnyk diet 😂 lauk pauk beminyak lansung suami x bg sentuh , kek ? dessert ? tak penah usik😂 buah buah buah

4y ago

Dh mcn brpntng tue xbleh usik..😂kena mkn jgk tue sbb nk seimbng...buat rasa2..sy mkn je suma tp brpada2.hb sy xpnh bwh 11..dh brsalin baby suma ok..mcm adk sy dia mmg jga skit,kek suma xmkn sgt,baby kurang aktif,lahir kecik,kurang gula dlm drh, drh pekat sgt..kna thn nicu 2 mngu babynya

Sy ms mengadung, dri mula dpt tau sampai dh nk bersalin mmg sy xmkn nenas, seheris pon xmkn.. Suami xbg mkn... Sbb sy ni susah nk lekat.. Sampai kn makanan yg berasid, bercuka, asam2.. Jeruk2, yg tajam2 semua suami xbg mkn . yg pedas2 ms awal mengadung pon xmkn.. Sampai dh masuk 6 bulan baru sy mkn itu pon sikit2 je..buat hilang kn loya dn mual2..

Sy mse awal2 prgnant..dlm sbln tp mse tu xtau pn dh prgnant..kbtulan ade wt knduri thlil, ade wt acar nenas..bkn maen lg sy mkn, siap mkn acar tu saje...naseb baek xde pape, org tua2 ckp awal2 kndgun xleh tkt perut x thn..klu rase nk mkn sgt pn mkn ckit jer...baek gi check doc sis, insyaallah harap xde pape...

doc sendiri ckp makan nenas bukan penyebab gugur,nenas banyak khasiat cuma kene makan dlm quantiti y betul,sama mcm durian.. sebab kandungan gula tinggi sebab tu kene kawal..kalau makan nenas pastikan nenas betul2x masak.. 😊 jgn risau sis think positive,kalau takut pergi jumpa doc lagi selamat..

Better terus ke doktor sis. Tp sy dulu awal awal preggy lagi makan nenas sbb mmg suka. Doktor pun ckp xde masalah sbb nenas xkn mnyebabkan keguguran. Syukur smua ok. Smpai skrg pun makan je lagi. Tp kalau sis sakit tu g jumpa doktor terus takut ada kesan sbb masam dia tu kadang kandungan sesitif

Makan nenas waktu mengandung ni sebenarnya bergantung pada badan.. setengah orang badan dia boleh tahan, setengah orang tak boleh tahan.. boleh menyebabkan keguguran kalau masih di awal trimester. Sama jugak durian. Lebih baik pegi jumpa doktor..

Boleh mkn, x de masalah..sy preggy 10w. Alhamdulilah x de ape2..sbb haritu sy pon teringin sgt nk mkn nenas.tp mkn sekadar lepaskn keinginan je...jgn byk2...cr nenas madu yg x de mata,dan mkn lidah pun x lidas. Atleast dpt lepaskn "mengidam" tu okey

If ur really worried then go to the hospital.. they say itu tentang nenas mitos saje.. tpi sya pon mase ngandung langsung xmakan jgk nenas.. heheh.. pegi hospital je lh sis.

Kalau xde bleeding insyaallah okay je sis. Kalau nak sure, sis pergi cek kt klinik. Kalau Dr kata okay, sis jgn risau. Sebab terlalu risau pon boleh affect hormon😊