Bersama selepas bersalin

Luka dah sembuh pada hari ke30 .. lpstu masa hari ke 81 suami minta untuk brsama,dah tolak sbb masih trauma tapi suami terus memujuk...keadaan miss v masih kering sbb trauma,jdi ada sedikit paksaan..lpstu masa nk cuci miss v bile kena air pedih sikit,sy igt sbb melecet.. Besok nye nk kencing pedih lgi,sy tgok pakai cermin,ade mcm luke n merah di kawasan yg sy tunjuk tu di anak panah(cantuman luke bersalin haritu) sgt pedih bile kena kencing + air paip...tu trkoyak ke? Luke jahitan haritu xde laa sakit mcm tu... Sy nk tnye ade ubat ke yg boleh kite sapu untuk hilgkn pedih + cptkn baik kawasan tu? Atau cucian ke yg boleh reda kann pedih

Bersama selepas bersalin
9 Balas

Alhamdulillah semua sudi jawab...nii soalan 3bulan lepas....sy cume cuci dgn air garam je tu pun pedih sgt....lps tu terus stop dlu brsama sebulan dan bgtau suami sakit sgt,so dye phm...ambik masa seminggu untuk lecet baik,tpi kawasan tu jdi warna putih dan nmpk nipis sgt...2minggu bru jdi wrne kulit balik.... lps dri baik tu,sy pergi farmasi dan farmasi suggest brsama pakai lubricant jelly untuk elakkan kering dan sakit...smpai skrg 6bulan klo brsama masih pakai jelly sbb masalah miss v kering tulaa ... btw nii anak kedua ..anak sulung dlu masuk 6bulan bru berani dan bersedia brsama, dan xde masalah miss v kering...mgkin sbb kite dh betul" brsedia kot.. yg anak kedua nii bila xbrsedia dan ade paksaan jdi trauma pulak...

awak belum brsedia awak mash rsa tkut thats why takda knikmatan . sb tu smpai melecet mcm tu .. if 2 3 hari mash sakit awak pegilah klinik . saya pun klu d ajak brsama time tak brsedia lyn pun sb nk puaskan suami sllunya miss v melecet and nk kncing tu pedih kene tnggu 2 3 hari bru ilang pedih tu

6 minggu rest y di syorkan medikal sblm intercourse selepas bersalin. jika nk lebih dr 6 minggu, ada sefahaman suami isteri, boleh lanjut rest. lg lama rest lg bagus. jgn lupa ambil perancang keluarga.

sya anak setahun baru bersama . tu pun sakit sis 😥 sbb mybe sebab kering . sy pun xpasti . mmg sakit kalau nak buang air kecil 😫 pedih perit aduui 🥴

3y ago

ya betul tu... saya kalau melecet saya letak minyak gamat cepat lega

mintala suami bg kerjasama sikit.minta dia faham keadaan awk.better cek pegi klinik..sy lps brsalin relax je.lps 4 bln baru brsama suami.

Awk boleh try cream ikan haruan ni, blh beli di farmasi. tak salah sy RM29 je satu tube. atau solcoceryl gel.

Buat air garam letak dalam besen . Then duduk laa dekat dalam rendaman air garam tu .

bila soalan nie? pergi lah klinik berdekatan. jangan pepandai sapu2

pergi klinik sis