puting luke

Ibu² semua sy nk tnye mcm mne nk atasi masalah puting luke..skit dia smpai blh bawk demam n urat belikat blkng skit...haritu pernh masuk wad sebb demm punce dia puting luke ..smpai skng luke tu x elok² pedih sngt ??

4 Balas

Sy setuju ngan cadangan ibu2 lain, guna krim bepanthen. Tp kena ikut betul2 arahan penggunaannya..insyaallah, saya guna mmg berkesan. Sentiasa sapu setiap kali selesai penyusuan, basuh dulu puting sblm susukan baby. Sy guna dlm sebulan luka dh ok.

sy pun dulu sama mcm sis. Macam2 Dah buat akhirnya guna bepathen cream beli dekat farmasi. Lepastu rajin tuam breast dgn tuala basahkan dgn air suam @ tungku pada breast biar flow susu lancar.

Sis , sapu kan air susu badan kt puting , pastu biar.. lepas menyusu je buat, lama2 okay . Lgi teknik lekapan menyusu tu kena betul .kalau Tak memang puting akan sakit

Boleh beli obat cream bepanthen, khusus buat nipple dan nappy rash. Pharmacy ada, bagus itu.