luka ceaser berair

Luka ade lubang kat hujung luka kat hujung.. banyak air keluar... Normal ke.. mcm mne nk baikkan luka ceaser?

luka ceaser berair
24 Balas

Sy jaitan kelip terbuka.. Kena cuci pg dn ptg kat hospital selama 2 minggu, tu yg kena admid wad.. Dh sehari jait balik luka sczeernya.. Bahgian tepi jaitan air kuar banyak campur darah cikit.. Nasib ms tu kat ward.. Jumpa dokter, dokter ward tu yg buat letak kapas banyak2 lap2 sampai kering.. Lpas tu dokter tu tel bos dya tanya ? Bahaya x? Bos dya ckp xbahaya tu sikit age dya kering.. Klo bidan panggil air bayu.. Air lebihan dalaman yg kat luka. Tp xbahaya pon..

4y ago

Tp suspen nya la bila air tu kluar dr luka tmpt czer..🤭

Nampak mcm teruk dh tu sis. Better terus pegi emergency. Make sure lps mandi, lap betul² smpai kering. Kalau bdn berisi mcm sy nie, sy standby 1 towel bersih utk sentiasa lap tempt czer tu sbb berpeluh n perut terlipat kt situ kan. Bukak je kain, kasi kena angin sikit. Kita bukan cm org bersalin normal, so abaikan pantang larang yg xleh kena kipas angin tu.

Ni air bisa.. kena tekan2 sikit time cuci tu.. bg dia keluar semua.. kite pernah kena.. nurse ckp time malam dia aktif.. kite dlu asal malam je dia melimpah2.. 😅😅 kena rajin cuci n keringkan.. kte beli dermacyn ni untuk cuci.. kire ok air nye boleh keluar.. kalau dah tertutup, lg payah katanya.. pape pon rujuk hosp ye sis..

Saya pn jadi mcm ni..g hospital doktor bg antibiotik.. Esoknya doktor soh g dressing di Kk.. Smpai kk nk dressing makin bnyk airnya keluar.. Terus doktor kk buat surat rujuk blik hospital.. G hospital dktor bukak jahitan.. Then kasi antibiotik..doktor bukak jhitan nk bg luka baik dari dalam..hari2 g dressing Kat kk smpai la..luka nya baik...

2y ago

lame x amik masa utk tutup luka caeser...

Better sis g klnik private nti mntk doc spray balik dkt tmpt czer dlm ms yg sm jika nk mndi tutp bhgian tmpt czer tu ..ada pelekat jual dkt farmasi tuk tutp tmpt czer ms mndi..dh mndi sis lap bg bersih dkt tmpt czer sapu krim gel mmg tuk czer.. in shaa Allah lepas tu kering n ok xkn brair jika kita jg elok2..mg cpt sembuh..aamiin

4y ago

Kalau ceazer berlubang boleh letak ke

Sama mcm sy. Keluar air cmtu. Selambak kt kain batik.. Kbtuln de apoimnt pakar. Dia review lah. Then kne admit.. Dia bukak balik lubang yg atas. Cuci luka n air dr bawah. Mmg ada sedikit infection n nanah dah sikit. Skrg tgh struggle kene cuci pagi n petang.. Then bru doc akn cantumkn semula kulit atas tu..

4y ago

Kalau sy tk sakit. Mcm rasa gigit semut cmtu je. Tp pgg kuat lengan doc jgk la hehe. Tp okay je, sy punya dah baik n dah dah kering. Alhamdulillah

Sy bersalin czer 1st bby amalkan vit C dgn madu.. Alhamdullilah nurse kk dtg tgok kt umah hari ke 4 luka dah cantik terttup.. Sis makesure sentiasa kering ye tmpt luka.. Lpas mndi dok dpn kipas dap2 dgn tisu tmpt luka tu bgi kering.. Jgn kain.. Sbb kain bole jdi agen pembawa kuman..

Jumpa doktor sis.. Saya x pernah keluar air pd luka masa czer dulu. Selalunya saya tutup luka czer dgn plastik waktu mandi, cuma lap2 je dgn kain lembap. Lepas mandi anginkan depan kipas atau guna hairdryer bg cepat kering. Mkn vitamin C atau buah oren utk cepatkan penyembuhan

bila mandi pastikan tempat ceacer tu di tutup ikat plastik di pinggang,lps tu lap bg bersih isi ubat yg diberikan dah baring mengadap kipas bg tmpat luka tu kering....bnyk mkn buah oren klu nk lg bgs cr yg gred A krn dia amat mmbntu tu sembuhkan luka....

Sy pn jd mcm ni msa hari ke10, g kk doc bg antibiotic tuk semggu, kena pastikan lps mandi bg kering tmp czer. Alhamdullillah lps complete ubat smggu xde dh kuar air bisa tu, air tu kuar dlm 4hari je dr mula sy dpt ubat smp kering x kuar dh.