Luka ceaser

Mommy smua luka ceaser ade ubat makan tak nak bg sembuh luka ceaser luar dan dalam.sapu apa nk bg parut nmpk cantik.lepastu kalau ade darah sikit sapu ubat apa ok.tq

5 Balas

1st czer 2nd pn czer. dlm pantang lg. tak sapu apa2. 2nd ada kluar drh cikit tp sgt minimal n kering lps tu. dua2 elok dgn sndri alhamdulillah. kena pastikn kering je. pkai undies ats or bwh luka. org ckp mcm oren sunkist cpt elok. tak psti mnjd or tak sbb masa 1st czer tak mkjm 2nd ni bru mkn. tp tgk sama ja elok sama cpt je. yg penting bykkn berjln ya. ni doctor yg suruh if nk cpt elok luka czer dlmn. sy mmg byk jalan. dlu sbb ulang alik anak nicu. skrg ni pksa diri jln p dapur ke hulu hilir. semoga cpt sembuh ya.

banyakkan vitamin C, kunyit & black pepper dalam makanan, akan bantu luka cepat sembuh. ada orang sapu dermatix, pernah tengok ada pakar O&G suggest itu juga. tapi saya tak pernah cuba. saya sapu calendula cream je.

banyak makan buah oren. jangan makan pati haruan. make sure luka czer tu sentiasa kering. kalau ada darah, better check dengan nurse. sy tak pernah sapu apa2 pada luka, bila dia dah baik, dia jadi keloid.

Masa mandi cuci dengan air bersih, lepas lap, buka kipas angin bg kena tempat czer tu. Saya lemak banyak kena selak la sikit lemak tu. Jangan makan makanan yg boleh buat luka gatal.

ada mkn mustanir dan kurma dhuha insyallah..sy mkn 2 barang smnggu je baik

4d ago

dn satu lg stby pencuci luka hydrocyn tiap lpas mndi cuci ya