Ada tak consume ubat untuk period teratur?

Lepas bersalin, nifas stop, period dtg, lepas tu cucuk depo. Then spotting nonstop Smpai 2nd appointment cucuk saya stop cucuk depo SBB badan sakit, stress n darah xstop. Alhamdulillah darah pun stop lpastu. Tapi da 5 bulan period xdtg. Monthly check XDA naik pun upt.. ada tak ubat2 yg boleh period dtg balik. Btw anak susu fm.

6 Balas

Hye sis. Saya sama dengan sis masa ambik depo. Hormon tak teratur. Darah nonstop. Hampir 1tahun jadi macam tu. Sepanjang 1tahun tu dr bagi ubat stabil hormon. Saya jumpa doktor pakar, dr cakap depo tu dah ganggu hormon saya, badan saya tak sesuai dengan depo. Dr suruh tukar pakai iucd. Masa tu saya terus tukar. 2 3 bulan lepas pakai iucd alhamdulillah period saya teratur sampai sekarang. Iucd dia tak ganggu hormon. Kalau ambik implan sama dengan depo. Kalau ambik pil pon boleh ganggu hormon. iucd yang paling sesuai dengan saya. Harap membantu.

pengalaman sy sbg sorg yg irregular period dari mula ni,2 3 bulan sekali tu normal.. dekat 2 tahun makan ubat mmg period regular setiap bulan datang, tp saje la skip ubat nk tgk period ok tak, hehe terus tak period balik bulan tu, dia mai bln depan blk.. so lepas ubat lepas scan lepas test darah apa semua doktor pakar conclude saya sihat je tp cycle jenis lama. sekarang tak ubat dh ikut la dia mai bila2, asalkan mai tak sakit darah keluar tak banyak2 luar dr kebiasaan, sy ok je

Ad sis.. Sy mcm tu jg.... Bgtaw nurse y ambil kes awk... Bdn sy xsesuai jg cucuk.. Sy bgtw nurse n dio sggest ambil pil... Sy stop cucuk n ambil pil... Tiap2 bulan haid dtg n teratur...

sy ari tu g klnik..nnti dia bg ubat trun darah..pastu nnti di bg ubat utk tratur kn haid...3 bln sy mkn ubat tu bru uzur ontime...

Jalan terbaik adalah pergi jumpa pakar dear. Pakar akan check and prescribe you ubat nanti

badan xsesuai tu