TAKUT! TAKUT SANGAT

lately ni byk keluar kt tiktok saya baby meninggal dalam perut 7 bulan 8 bulan. sikit lg bk bersalin. saya jd sedih takut, risau kan baby dalam perut yg dh 7bulan ni. first baby pula tu.. yaallah semoga kita semua dilindungi. saya jd berdebar bila keluar tiktok yg berkaitan baby meninggal dalam perut ni, tktahu mcm mane nk perasaan berpantang tanpa baby. kalau jd kt saya maybe meroyan gila kot 😭 makin nk due makin risau. haih tktahu nk explain tapi rasa nk pegi scan hari2 tengok baby ok ke tak… adoi hai

3 Balas

Kena alert lah pergerakan baby sis.. Klu sis high risk patient lg kena alert semua.. Mcm HB low kena mkn ubat & makanan high iron Klu GDM kena jaga pemakanan and etc.. Mcm sy skg kena tahan kt ward sbb placenta previa type 1.. doc ada ckp Klu baby kurang gerak 10 sebelum kul 7 Kena g hospital.. Klu boleh every hours kita kena pantau pergerakn baby.. tp yg paling penting berdoa lah pda Allah semoga baby sihat sentiasa 🫶🏻

8mo ago

kalau mcm sy malam bru dia gerak hmm kdg2 risau masuk je 28 weeks jd slow gerakan.. pergi scan baby okay

Saya pun slalu nmpak juga video mcm tu. Mmg takut lagi2 ni first pregnancy and also prnah keguguran bfore this. Jadi extra takut lagi. Smpai hari2 setiap masa akan cuit2 perut nak rasa baby gerak. Pastu sanggup beli doppler tu sbab nak dngar jantung baby. Mengeras skit je dah panic risau. Slalu berdoa smoga dipelihara anak dlam kandungan ni sbab due pun xlama lagi 😭😭😭

doa yg baik² sis. kena fikir positif selalu. paling penting,alert pergerakan baby dlm kandungan. kalau kurang gerak 10x dlm masa 9pg-9mlm,cepat² ke pac. kalau terlalu aktif dr kebiasaan,boleh ke pac juga utk check. tak perlu takut nurse marah,kalau dorg marah sis marah dorg balik. ada 1 nyawa lg ibu pregnant bawa dlm kandungan.