Poligami

Kwn saya berkawan dgn suami org ank dua. Dia cte kt saya tp saya xtau mcmne lg cara nk selesaikan atau nasihat dia. Saya rse mcm jd mak org dh duk pikirkan psl dia...Laki org tu plak ngan ank bini dia pun saya kenal. Semua baik2. Kawan saya n lelaki tu sndri pun baik. Saya namakan kwn saya nie miss A la..n laki tu B, wife dia C. Sblm nie mmg pernah ade dgr cte wife dia xsuka miss A nie gara2 ade org hntr gmbr dia ngn si B kt wife dia. Wktu tu si A xknl pun lg wife si B nie.. Tp ade org sje2 dengki hntr gmbr. Tp tu cte lme kire dh sttle. Lps2 tu kwn saya mmg jaga pergaulan dgn si B n klu terjmpe kt luar, si A mmg klu bleh x nk lme2 sbb dia kata dia bleh rse wife si B xsuke dia. Yg bestnye skang.. Xtau mse bila la kwn saya nie sangkut ngn si B. Alah3... Dia kata si B mmg baik, dia sndri pun xprnh kacau masa B dgn family dia. Si B nie pun g mne2 or bila cuti, ttp curi masa utk contact si A. Si A nie klu hari cuti, mmg xkan kacau lgsg mse si B dgn family dia..so cte dia.. Si B bertanggungjwb kt family dia mcm biasa. Bak kata kawan saya, dia sgt family man n tu antara sbb dia suke kt laki nie. Halah3... Kwn saya prnh nk putuskan sbb dia tau hbngn nie xke mane.. Tp laki berkeras nk jgk...Saya dh bgtau dia klu betul laki tu nak, dia pasti usaha nk halalkan. Btw, laki tu mmg berkemampuan, family oriented pnye org, suke sedekah, and all that. Dh klu saya pun bleh cte pasal baik dia.. Nie kan plak kwn saya yg dh angau tu. Mcmne saya nk nasihatkan dia bg faham ye... Sbb dia kata dia pun usaha nk lepaskan laki tu, tp tak mmpu jgk sbb keje tmpt sama. Saya yg xtau ape2 tp dh jd saksi drama dorg nie terseksa jgk nie...bg saya, klu betul laki tu baik, mgkin dia amik masa nk explain kt family dia.. Kwn saya nie pun family baik2.. Perlu jgk masa utk explain. Kwn saya bongsu kesygn keluarga..Sume org tau tu. Tu jgk antara sbb dia kata dia nk stop tp itula...dia pun xnk family laki tu pch belah. Pendek kata, mcm dia ready jd second wife.. Tp dia nk tgk mcmne usaha laki tu nk handle famiky dorg.. Tp skang nie..dh kenapa saya terjebak pun xtaula.. Tlg la saya anda semua.

7 Balas

Kak ipar sy tgh melalui benda nie... Kesian kat dia, pulak tu janda anak satu.. Laki dia tanggung siap bagi tinggal kat rumah dia yg satu g.. Kantoi baru² nie... Bila di suruh pilih, laki dia nak pilih janda tu & nak khwn dgn jnda tu.. Sedangkan laki nie ada anak-anak dgn kak ipar.. Ntah apa jnda tu dah bagi sampai mcm tu sekali.. Kesian sgt kak ipar.. Sy pun pernah melalui hidup mcm tu dgn ex dulu, so sy rasa kesakitan yg dirasakannya. Tapi syukur alhamdulillah.. Jodoh sy dgn husband yg sekarang(adk kak ipar).. Sy doakan semoga dipermudahkan segala..

dah brp lama kwn awak tu berkawan dengan lelaki tu??cete awak sama mcm cete kwn sy..sy pun jd saksi drama dorg ni juga...tp,dr awal sy nmpk..mmg la family man sabtu ahad..isnin jumaat spend time sbb satu opis..tp, x ke mana..takkan timbul isu bini no.2 di hati lelaki tu even kwn dh sedia no.2...siap gaduh la juga sy dgn kwn setahun..tp ada mslh mesti cari sy..saja malas nk jwb call..hehe..tp,alhamdulillah..kwn sy tu dh ditinggalkan ..tukar opis lain..jumpa boss tmpat kerja..anak sorg tp tulah jodoh dia..bini no.2 juga..sb bini 1st xde anak..

poligami ni kalau lelaki btul2 mampu xde masalah sbnrnye.yg jadi mslh bini sorang pun cukup2 mkn.pastu ada hati nk kawin lain.itu bongok namanye.blum kwin lg mmg la nmpk indah je.cuba dah kwin baru la keluar belang2 nye...kita xkn kenal hati budi org tu selagi x tggl serumah dgn dia..ini reality ye adik2 akak.blum kwin biasa semua org akn hipokrit.tunjuk baik tu normal.lps kawin baru la keluar personaliti sbnr...

Jangan diganggu family org, kesian anak2. 🙁 Bila bercinta, semuanya wangi..rajin sedekah lah apalah. Sy pn ada juga kawan yg couple laki org, tp dia tau saya tak suka. Hahahha. Sy mls layan sy buat bodo je.

5y ago

Xbersuami lg sis... Ckp bnyk pun takut terkena jgk..

Suruh jer kwn awk tu solat istikhoroh minta petunjuk.. Jgn menyesal kmudian hari sdh.. Manusia ni nk tgk prangai sbnar dia msa kita tinggal serumah dgn dia, msa tu bru nmpk baik ka x..

bayangkan karma..xsanggup rasanya nk musnahkan kebahagiaan perempuan lain.. nanti kalau dah terkena batang hidung sndr,baru nak menyesal

anak sedara aku pun jd bini no4 dok serumah lak tu ...kelate..

5y ago

Kuatnye hati masing2...