shareeeeee

korang shre lah mcm mna nk buat makanan bby masa masuk 6 bulan ..saya bru nk bljr senang nanti ank msuk 6 bulan x pning nk fkir dahh

16 Balas

Untuk anak yang baru 6 bulan nak start makan, boleh rujuk ni ok. Makanan pertama mestilah bubur nasi. Elakkan instant food. 👉 Jangan lupa titis minyak dalam makanan anak. 👉 Jangan terlalu lewat perkenal protein (ayam/ikan) dalam meal anak. By end of 6mo anak dah wajib kenal meal lengkap. Buah buahan diberi sebagai snek sihat 👉 Tekstur jangan cair sangat. Sebaiknya pekat seperti mashed potato 👉 Tak perlu garam perasa 👉 Anak nak muntah, loya itu NORMAL. Itu adalah gag reflex.