shareeeeee

korang shre lah mcm mna nk buat makanan bby masa masuk 6 bulan ..saya bru nk bljr senang nanti ank msuk 6 bulan x pning nk fkir dahh

16 Balas

awak boleh follow fb happy baby food malaysia. dekat sana ramai mommy rajin share resepi masakan baby. dan admin group tu pon rajin share info berkaitan makanan baby. awal2 ni awak boleh buat 4day rule. function 4day rule ni utk mengenalpasti baby awak alergik dgn makanan apa. awal2 boleh intro bubur plain+evo. kalau baby mkn 2@3 suap awal2 tu dh dikira okay. xperlu risau. texture bubur xley terlalu pekat xley terlalu cair☺️ beras awak boleh pakai beras yg kita makan boleh, beras sumo boleh, beras instant yg utk baby tu boleh. mana2 yg mudah utk awak buat

12mo ago

most wc. 4day rule ni fungsi untuk mengenalpasti baby alergik dgn makanan apa. jika awal2 kita dah campur semua, tiba baby ada alahan. kita xboleh nak detect baby alahan dgn makanan yg mana satu. 4 hari pertama intro baby dgn bubur nasi+evo je dulu. bila baby dah lepas makanan ni. 4hari berikut nya pula awak tambah la satu jenis sayur. contoh bubur+carrot+evo. 4hari berikot pula bubur+pakcoy+evo dan seterus nya. bila dh lepas fasa ni baru la awak tambah pula bubur+carrot+ayam+evo. gambar ni contoh yg awak boleh tengok

Untuk anak yang baru 6 bulan nak start makan, boleh rujuk ni ok. Makanan pertama mestilah bubur nasi. Elakkan instant food. 👉 Jangan lupa titis minyak dalam makanan anak. 👉 Jangan terlalu lewat perkenal protein (ayam/ikan) dalam meal anak. By end of 6mo anak dah wajib kenal meal lengkap. Buah buahan diberi sebagai snek sihat 👉 Tekstur jangan cair sangat. Sebaiknya pekat seperti mashed potato 👉 Tak perlu garam perasa 👉 Anak nak muntah, loya itu NORMAL. Itu adalah gag reflex.

anak sya 6 bulan mkan bubur puri,msak bubur dngan ayam ke,ikan ke,brokoli ,carrot,kentang,lpas nk lmbut tu,blend smpai jdi puri..msa tu misi bgitau bby dh boleh mkan bubur,nak ltak ayam ke ikan ke suka ati..tpi ikut bbylh klau bby ok dngan mkanan tu boleh bgi klau ada alahan,better jngan bgi..

nnti puan try follow ig mealformusfirah dekat situ byk idea menu tuk bby dia share..dr anknya since bby smpai dh umur 4 tahun..sy dlu try yg tu tuk bg ank mkn...bila ank dh start pndai nk plih makan....hrp dpt mmbntu puan dan mg dpmudah segalanya amiin..

ikut awk nak guna method mana. nak buat traditional weaning boleh, buat 4day rules. nak buat mix weaning boleh. nak buat blw pon boleh. boleh tgok dkt happy baby food malaysia dkt fb. nanti dah decide method nk guna bru sng nak tau nak masak ape utk bby.

sye bgi anak mkn cerelac 20%, bubur nasi 20% dan susu bdn 60%..satu hari 3x mkn.. alhamdulillah, berat bdn bby dan mak maintain dan bby kurg sakit..sistem percernaan pun tak keras.. tgk antibodi jgk la..☺️

12mo ago

sehri 3 kali mkn nasi yaa

Salam. Boleh start dengan bubur kosong. Make sure tekstur dia tak pekat sangat. Lepas 2/3 hari dah boleh campur dengan sayur. As long sayur kena steam/ cooked. Elak bagi raw at first time ni.

Puan blh cuba search dulu.. byk group skrg yg membantu.. sy pun tgh belajar2 sbb baby pun nt nak masuk 6 bulan dah.. tp so far ikut apa yg mak & kakak sy ajar la.. hehe

12mo ago

skrng buat yg simpl2 jeee ..kang cmpor mcm2 pnng pulak ..mula2 kai bubur korng nanti dh 7 bulan pandai lah maknya

Daging ayam campur carrot n bubur n blend semua..yang tu dulu la😆,menu lain kita pikir kan ada berapa bulan lagi assignment menu bayi sblm due date😆😝

Saya masak bubur & blend je. 4dr. Then slow2 tambah sayur pulak. Now anak sy dah 7bln, sy try tambah ayam pulak. So complete karbo, protein, serat.

12mo ago

mksod puan ni lunch bubur. pastu buah sbgai snacking utk baby.