Please tolong saya bagi pendapat. Saya dah buntu sangat

Hi korang. Saya nak minta pendapat kat korang. Saya baru lepas bersalin anak no 2. Alhamdulilah dah sebulan berpantang. Nak jadi cerita, mak saya duduk dengan saya kt rumah sewa saya dah setahun. Btw rumah mak sebenarnya dekat je jalan berapa langkah je, tapi mak saya pilih tuk duduk dengan saya. Sebab nya mak dengan ayah saya mmg tak sefahaman. Tak bercerai ke apa. Mmg dorg tk sefahaman. Pantang jumpa akan bertekak. And dorang mmg dah lama tak tidur sebilik. Ada la dalam 20 tahun. Tapi still dorang bukan dah bercerai ke apa, cuma mak pilih utk duduk dengan saya. Mula nya dia tumpang tidur sehari 2 je, lama lama dia angkut barang dia sikit sikit. Sedar tak sedar dah setahun. Sampai bilik yg saya sediakan utk anak saya, dah jadi bilik dia. Masalah yang buat saya stress sangat sekarang ni. Lately ni mak saya suka bawak masuk anak 1st saya dalam bilik dia. Setiap malam, tgk upin ipin kat phone dia (upah utk lenakan anak saya dalam bilik) btw, anak saya baru 1 tahun 7 bulan. And saya tak suka cara mak saya ni, tapi saya tak tahu mcm mana nak tegur mak saya. Saya pun tk suruh dia amik anak 1st saya tolong tidukan ke apa. Sbb anak saya mmg mudah tidur kalau betul betul ngantuk. Tak perlu nak upah tengok upin ipin ke apa, dia mmg golek golek boleh tidur sendiri. Saya pun dah pesan kat mak saya, kalau nak bagi tengok jangan la dalam gelap. And jangan la brightness terang sangat. Jangan dekat sangat anak saya dengan phone tu, tapi mak mmg tak endahkan pun apa saya cakap (ni saya masuk bilik mak saya tu and check sekali sekala) Saya sedih sangat. Saya bebetul jaga anak saya. Saya taknak dia rabun. Saya taknak kecik kecik dia dah pakai spec mata. Plus mmg tak suka dia tgk cartoon kat phone. Saya bagi tengok pun hanya kat tv. Mmg jarang sekali bagi phone. Faham tak perasaan saya, saya dah bersuara pun mak tak pedulikan apa saya ckp. Skrg ni pun anak saya dah banyak tantrum. Sebab banyak tgk cartoon. :(( Saya memang sangat menjaga anak saya. Yela anak ni amanah allah, of course saya bebetul jaga anak saya kot. Saya bertarung nyawa lahirkan anak saya, mestilah saya nak besarkan dia dengan cara saya. Even mak saya pun, mak saya patut ikut cara saya. Saya sedih sangat. Sbb tk tahu mcm mana nak lari dari situasi ni. Takkan la saya nak halau mak saya balik rumah dia? Kang anak derhaka, mau tk bertegur setahun. Btw korang, selain masalah anak saya ni. Banyak lagi benda yang sy tak boleh terima cara mak saya ni.. 😭 tapi saya tak ada pilihan. Saya bgtahu husband saya pun, yela husband saya boleh buat apa. Sbb bukan mak dia, yang dia nak tegur ni. Mak mertua dia. Of course ada rasa hormat. Ya allah setahun saya bertahan, bersabar. Kkdg mak saya ni guna dapur kalau dia masuk mmg tak kemas balik. Saya la yang akan kemas. Kalau nak cerita mmg terlalu banyak saya kecewa dengan mak saya ni. Tapi saya tk thua mcm mana nak buat. Saya pun dah rasa takda privacy, kami suami isteri mmg rasa takda privacy. Sbb mak mmg ada je kt rumah ni. Pastu suka busy body pasal kami. Mana kami nak pergi, balik pkl berapa. Kalau g kenduri kawin member ke apa, dia tanya details. Kkdg kami borak laki bini pasal kawan kawan, dia pun tanya siapa siapa. Allah letih nya mental saya. Kalau korang di tempat saya, apa ye yang korang akan buat. Saya nak pindah, tapi ni rumah saya. :(( saya nak suruh mak keluar, mmg tak tahu mcm mana cara nak ckp. Saya cuma nak besarkan anak saya dengan aman tenang, dengan cara saya sendiri. Cth, no salt no sugar bawah 2 tahun. Mak saya selambe dia je bagi. Haih. Tgk upin ipin 24 jam. Btw mak saya ni mmg baik dalam pantang ni, dia la yg tlg masak kan makanan pantang semua. cuma tula ada perangai nya yg saya mmg angin sangat. Lagi lagi bab anak.

3 Balas

walaupun mak sendiri awak kena tegas. bila mak bagi handphone, awak ambil phone mak dan tutup letak tepi. cakap yg awak serius bila kata tak bagi. setiap kali jadi kena buat. pekakkan telinga mak nak cakap apa. bab rumah atau mak suka busy body saya tak nak sentuh. mungkin mak awak bosan sbb dah takda orang lain dia nak borak dan mungkin dia terlupa nak kemas. tapi kalau bab anak ni mmg saya pun sgt tegas walaupun dgn mak ayah sendiri. kalau mak bagi makanan yg saya tak suka, mmg saya ambil dan letak tepi. saya bagi apa yg saya buat. lama lama mak faham cara saya. tapi tu mak saya la, kena tgk cara dgn mak awak camne

3mo ago

Macam mana ye awak nak ada kekuatan nak tegur mak sendiri tu. sbb saya ni memang sangat menjaga hati mak saya. Kalau saya bli makanan kt luar pun, saya akan beli tuk mak. Taknak dia terasa kami makan luar. Mmg saya ni tak reti nak tegas dengan mak saya. Lgi pulak saya anak last. Mmg tk berani nak tegas dengan mak. Tapi saya mmg menangis fikirkan anak saya. Kesian sangat, before tidur nenek nya wajib bagi phone. Dah pesan pun still buat. Bilik nya pulak sentiasa tutup, sebab dia tk nak anak saya keluar dari bilik dia. So takkan la saya nak 24 jam keluar masuk bilik check anak saya dlm bilik mak saya tu. saya pun tk thu la apa motif mak saya mcm beria sangat nak anak saya tidur dengan dia. Kkdg anak saya nak keluar nak tidur dengan saya, tp dia macam memaksa budak tu tidur dengan dia. Kkdg saya fikir, dia nak jadi kan anak saya ni alasan tuk dia dduk dengan saya ke apa.

Sama perangai mak saya. Stresssss nk tegur kang merajuk terasa kecil hati bagai. Tapi memang stress sebab tegur nanti perangai la tak cakap dgn saya beberapa hari. Lepastu buat balik benda yang sama. Tegur elok2 pula tak nak dengar. Kadang2 benci perangai macam tu 😭

kalo awk tegur xjalan. maka suami kene tegur juga. biar dia merajuk xpe. awk bukan buat perkara yg Salah