BUAH ANGGUR ?

Hey korang . Nk tanya betul ada org ckp buah anggur tidak elok untuk ibu hamil ? Serius laa...nk pendapat korang...

12 Balas

Sy prnh mkn anggur. Tp xlah hbs semua satu hr. Ok je. Yg betul sy elak, kopi and nenas. Lain semua sy mkn tp berpada2. Betik sy avoid also sbb mmg dia buat sy membuang lembut... Tp sakit perut tu dia memulas semacam. Sy x berani. Takat sy pregnant ni, dua kali je sy mkn betik. Itu pun setengah potong je.

Tak elok utk mereka2 yg ade GDM. Tapi bukan lah tak boleh makan langsung. Ape pun jenis makanan dan minumam ambillah dgn berpada2

Sy tak pasti puan tapi sy memang tidak digalakkan utk makan pd trimester pertama. Lepas trimester pertama baru sy start makan.

Tinggi gula walaupon kecik mcm tu.. kalo dah sangkut gdm, mmg x digalakkan makan. Kalau sebiji dua okayla..

Kalau dah 34week bole amalkan makan anggur hitam seminggu 2kali . Boleh kurangkan baby kuning bila lahir

Kalau sis ada GDM mase mengandung, elakkan buah anggur ye. Kalau xde GDM, blh je mkn tp kuantiti sikit.

buah anggur elok untk ibu hamil dan janin.. tpi jgn ambl yg berlebihan.. blh bca aktikel kat google..

Boleh sis.. tapi makan stakat nak hilangkan rsa mengidam tu je.. makan berpada pda.

4y ago

Ok sama2 sis 😊 #sharingiscaring

sbnrnye elok bleh naekkan HB.. cume kurgkan mkn byk2 skali gus sbb manis..

4y ago

Tulah...

Boleh sis, tapi jangan byk sgt sbb kandungan gula dlm anggur tu tinggi 🤗

4y ago

Wahh tinggi ye...risau plak ad diabetes plak time pergnt...hmmm...terima kasih ye..