Zincofer 22week

Knp ye bnyak org cakap tk pyh amalkan selalu mkn ubat dari dkter nti babby besar... Yeke ?? Skrg sya 22 week Saya jarang mkn ubat zincofer sjak makcik2 ckap mcm tu.. #babyfirst

22 Balas

makcik2 awak tu doctor O&G ke?? bab2 kesihatan jangan sesekali dengar dari mulut org yg takda background Perubatan. fakta dari mana la belajar tu pun entah.yang tau ayat selalu keluar " orang kata mkn ubt hospital tak elok" "orang kata mkn ubat hospital baby besar" bila tanya orang mana? dorang sendiri pun tak tahu. punca baby besar tengok selera mak baby tu, klau jenis suka mkan yg manis2 tak kira masa memang besar la anak.. vitamin yg dibekalkan tu utk awak & baby, tau tak bila pregnant ni kita perlukan darah yg cukup utk supply ke rahim. klau vitamin tambah darah pun dikata punca baby besar, nak ke tgk baby tu mengecik dan terus tak sempat tengok dunia? dengar nasihat doctor dgn nurse je sis, jadi apa2 jangan salahkan takdir tapi kita yg pilih utk jadi mcm tu..

4y ago

makcik jiran je ka ye ka btl kata aka terimakasih 😊

Makcik2 mne yg ckp tu..pesal xjd doktor je ye makcik🙄🙄nyampah btol klu ad org crdik pndai mcmtu..zincofer tu elok utk awk n bby,jgn dgr sgt laa ckp2 makcik tu ye..melainkan awk xsesuai dgn ubt tu,bleh je refer doktor n tkr ubt..hrp awk xabaikn ubt2 yg prlu dmakan tu..nti ape2 jd kesian dkt awk n bby..makcik2 bkn nk tlg jge pn nti klu ape2 jd kn..so,dgr nasihat doktor ye..sy doakn awk n bby selamat n sihat sntiasa🥰🥰

4y ago

jiran la ka huhuhu betul kta aka terimakasih ka😊

adoii la..ubat tu diberikan utk awk andbaby..ade keperluan dia jg..dlm zincofer acid folic utk tumbesaran baby...zincofer pun utk tambah darah nk maintain hb nnt bsalin xde la risiko tumpah darah... btw Jom join group ni oulls,sangat² membantu apa yg kita xtau...byk ilmu dpt.. jom.. jgn lupa baca description https://chat.whatsapp.com/GexYysPWVi8BU8oq1eBIZF

4y ago

terimakasih ka😊

Mitos je sis. Saya makan pil hematinik setiap hari dr awal trimester sampai akhir. Baby keluar 2.4 kg. Kecil tau. Baby besar bukan sebab ubat,banyak faktor antaranya ibu ada gdm. Banyakkan membaca sis,sekarang ni ilmu ada dimana-mana. Dihujung jari ja. Jadi lah ibu bapa yg berilmu supaya senang nak tangkis petua2 yg mengarut.

Ikut nasihat doktor sis. Dorg lebih tau dan pakar. Jgn dgr cakap makcik2 yang acah2 pakar. Saya pun mcm sis jugak. Ditakut-takutkan oleh makcik2 mcm ni. Tapi saya buat tak tau je. Sbb saya je tau keadaan diri dan baby. Mkn je ubat yg doktor bagi. Kalau tak serasi, boleh bgtau doktor 😊

Saya makan zincofer pada awal ye muntah, loya pening, tp tetap ihktiar nak makan ubat tu camna sbb ubat tu bekalkan nutrisi kat ibu dan baby. Takpayah nak dengar ckp orang lain selain doc. Kte check up dgn doc bkn dgn makcij yg ajet2 doktor. Biarlah anak besar ke apa. Janji sihat.

Kenapa perlu nak dgr ckp makcik2 bwg. Awak kena dgr ckp doktor. Zincofer tu bukan utk baby besar, zincofer tue utk perbanyakkan darah mummy and baby. Kalau darah kurang mcm mn jantung nak pam darah. Lepas ni baik awak ambik demi baby awak.

zincofer tambah darah sis bkn tambah lemak.. no need dgr ckap org.. dgr arahan phk kkm je okay.. lgpn sape lg bertauliah?? org yg ada asas perubatan or org makan garam lbh?? susah mentality org tua zmn skg.. suka naw menakut² kan org muda skg

4y ago

ye ka org tua sllu ckp mcm2.. terimakasih ka😊

Sis.. Makan la ubat.. Tu ubat zat besi utk bby dan tambah darah sis.. Sy yg mkn ubat hari2 pon hb low lg. 10.1. Last2 kena drip ubat zat besi.... X pa la teruk sikit jnji bby sihat... 30 weeks

Makcik2 tu bukannya doctor pun. Kenapa nak kena dengar cakap makcik2 tu? Kalau apa-apa jadi dekat awak and baby nak refer dekat makcik2 tu ke? Ubat yang doctor bagi untuk makan tu ada lah kebaikan nya.

4y ago

ye ka betul kta aka terimakasih 😊