38w 2d

kmarin perut mngeras balik2, cek ke hospital dh 2cm.. skrg dh kena tahan.. ada apa2 tips spya bukaan cpat terbuka? and mcmna nk tau klu ada bukaan cm brtambah??

18 Balas

Bykkn jln.. Bykkn Doa smga dipermudahkn..last pregncy saya pon cam tu asal cek up biasa je.. Alihh doc nk cek jln. Cek dah 2 cm.. Trus admit.. Boh belon utk cptkn bukaan.. Belon dah jatuh tp x sakit lgsg.. Esok nya masuk labour room.. Induce ikut drip.. 15mnt bperang. Slmt mlahirkn bby girl 3.50.. X kna dgn sz mak diA..

5y ago

Doc akan masukkan getah mcm kondom tu tp bkn kondom ya. Dlm vagina.. Dlm tu ada cecair.. Belon tu akan mengembang smpai berpa cm ikut cecair yg doc masukkan.. Smpai belon tu jtuh dr vagina.. Bmkna laluan dh tebuka .. Cm.. Biada nya beserta konntraktion.tp saya tlx sakit lgsg dah 40cm belon jatuh masa tu.. Tolak masuk labour room.. Induce drip.. Jgntrik sndiri plk.. Makna ada lebihan kat luar doc akan lekatkan pada peha. Nnt belon kluag kan tergantung di peha kita..

Nie petua org India, minum castor oil. Utk start contraction pain. lagi satu, goreng telur hanya dengan castor oil terus makan panas2. I dah start contraction dlm 4 jam. back to back fast contraction , baby keluar dlm 3jam je. tak byk susah. normal delivery, baby boy 3.2kg. good luck sis!

Klu nak gi mta cek nak kena ckp mcm mne sis klu perut mengeras je dorg akan cek ke...risau nak gi hospital tkut nti gi mta cek klu ckp perut mengeras je tpi tak deh kluar ape2 tanda2 lg nti tkut dorg mrh sru blik pla..

5y ago

wah cpatnya bukaan cm.. hrap2 sy pn mcmtu 😁

biasanya dah ada bukaan confirm snang nak deliver. Sy dlu bukaan 3cm sy banyakkan berjalan kat hosp.. Bila penat stop skjap pastu ulang lgi berjalan. Sekejap je dpt 6cm then msuk LR.

Klu sy dlu satu hospital sy p pusing😂trus cepat bah bukaan dia...dr 2 p 8...sakit tu tahan lah mcm mau patah pinggang sdh

Jalan itik .. Kerap mandi kalau sakit . Idk laa bnde tu kdg2 boleh diguna pakai ..org tua2 kann

Perut sy pon kerap mengeras jgk tp xde tanda lagi. Kena pegi cek ke? Skrg dh 38w5d

5y ago

sama lah sis..sya pun 38w5d..sakit dah ade tp mcm main2..x nk gi hsptal lg sbb blum ade tanda lain..

Doc akn pggil bbrapa jam skli utk cek jlan.. dduk tpak kki brtmu tpak kki.

Buat brisk walk sis..kalau larat..semoga dipermudahkan ye sis

Banyakkan berjalan . Turun naik tangga . Ketuk ketampi ...