nak tnya blh ke

klw blm nikah brpe ye kos nk bersalin hospital kerajaan .. mase nk urus nikah sy dh pregnant 5buln .. hbis pantng bru blh nikah .. tkut kne mrh je masa nk bersalin nnti😭 .. sy cekup kat swasta .. mesty kos mahal kn klw nk bersalin kat hospitl kerajaan .. tolong la sy mommy2 yg thu mcm nii

8 Balas

Sy suggestkan sis bersalin kerajaan. Harga jauh lebih murah dari swasta. Kena marah atau tidak itu no. 2 sis.. Kena kentalkan hati ye. 💪🏻 Yg penting sis & baby selamat. Bila nak discharge nanti cuma keluarga shj dibenarkan bawa sis keluar. BF tk blh sis. & sis akn diinterview oleh wakil JKM. Bukan apa, nk pastikan keluarga sis tahu tentang ank yg dilahirkan & siapa akn jaga baby tu. Sbb skrg byk sgt kes buang bayi. 🥹 Moga dipermudahkan urusan sis & baby nanti. Sy bkongsi pengalaman sis katil sebelah sy yg bersalin luar nikah dulu..

2y ago

sis mcm mana prosedur bersalin tu siapa yg boleh discaj sis ?

ikut hospital juga.. tpi setahu Saya bersalin normal bwh 100 kdg bawah 50 tgk berapa hari kena tahan ward .. czer 100@200+ .. dia yg buat bertambah kos bila kena tahan ward lebih Hari n rawatan utk baby sekiranya baby kena tahan NICU.. mcm tu la.. mummy jaga diri,jaga kesihatan , jaga pemakanan, doa bnyk2 supaya dpt bersalin normal n baby keluar sihat tanpa sebarang komplikasi.. kalau baby ok dia boleh dok ngan mummy dalam ward tanpa kena tahan di NICU , kalau gini slalu stay hospital 1@2 Hari je pastu boleh balik..

Tumpang tanya .. sy preggy 28 week .. mommy2 ada x amalkan minyak ikan atau kalsium? Tadi sy scan dokter ade suggestkan suruh ambik minyak ikan dengan kalsium.. kalau brand blackmore untuk ibu preggy boleh ke? Dari start preggy sy cuma ambik iberet folic je .. mintak share pendapat boleh 🙏🏻

2y ago

sy mmg on ubat calcium yg kk bagi

warganegara malaysia murah je.. tkde kena mgena pun klu mgandung dlu ke tak.. byrn ttp sma.. tk smpi ratus.. puluh2 rm je.. moga dipermudahkan.. jgn lupa buat buku pink di KK..

Walaupun buku pink swasta , if awak bersalin kerajaan tetap dapat harga kerajaan jugak awak . Kecuali mmg request nak first class tengok hospital jgk

xpon. tpi nnti masa nak discharge kena ada waris yg amek. and jkm akm dtg interview.

2y ago

sbb awk belum nikah lagi dgn dia. dan dia xboleh teman dlm lr.

selagi warganegara Malaysia, nikah ke tak tetap dapat subsidi yg sama..

xmhl puan..sy mcm puan jgk ..klu normal rm75 jee..klu czer beratus jgk ..