Loya trimester pertama

Kenapa ya sepanjang pregnancy ni susahnya nak dpt makanan yg kena dgn tekak ? Benda fav dulu skrg sebut je boleh loya nak muntah. Berapa lama agaknya rasa mcmni ye. Makan ni pun terpaksa sbb lapar sgt2 tp setiap kali suapan rasa nak muntah. Suggest makanan yg kurangkan loya mommies. #firstbaby

Loya trimester pertama
22 Balas

Klo masih loya, kne try n error mknan yg kita boleh mkn. Ap yg teringin tu beli n mkn jek walaupun last2 xkena jgk dgn tekak. Mmg time morning sickness ni even mknan faveret pon kita jd xske mkn.. mcm sye dlu mnum teh tanpa gula, cecah biskot kosong, bubur kosong bru xrse loya.. paksa jgk mkn sbb lapar n kesian kt baby xdpt ckup zat, bykkn mkn buah, tu pon try n error sbb ada buah yg xmasuk dgn tekak.. tp lpas abs morning sickness melantak mcm2 xigt dunia dah 🤣 be strong ya.. jgn bg perut kosong jek sbb bila perut kosong lg rse nk muntah, elakkn mknan bminyak atau pedas, klo perut kosong lme sgt mkn dlu yg ringan2 mcm buah bru mkn berat.. mnum air ckup2

2y ago

Kan!!! Lg2 bila sangkut GDM tp selera makan tgh tinggi.. mmg berat naik kaw2.. masa morning sickness menjunam berat turun sampai risau, berat naik tlampau pun risau.. 😂

redha dan sabar hadapi ujian kehamilan. mcm saya makan makanan kering mcm roti bakar, nasi putih tanpa kuah, biskut, maruku, kacang2, buah .. buah yg berair pun sy tak suka makan mcm tembikai. so sy masa tu makan epal hijau, oren je. elakkan makanan yg buat kita loya w. pun dulu memang fav kita. cth: makanan manis, bersantan, pedas, saya x blh masuk . makan nasi kena paksa, kalau tak boleh suap diri sendiri, minta suami suapkan. dapat makan 5 suap pun ok. tp berat mmg turun lah. minum air suam perlahan-lahan. tu cara saya lah.. lain org, lain pengalaman dan caranya

trismstr1 aritu sy mmg xad slera,serba serbi xkne,bau wangi xbleh,mnumis xbleh msok dpur lg la..2 buln jgk suami bli jew mknan,tp sy stay bleh mkn nsi tp mst kne ad syur,dgn buah mmg wajib ayam ikan xske..telur pn xske..trun jgk berat bdn..skg da nk msok 17w Alhamdulillah ok sikit cme bau wangi tu n sbun bsuh mmg xbleh ase denyut kpla..msak da boleh..kne byk sabar la..smntra nk msok trimstr2

Sama juga.. loya, tak berselera betul.. smpaikan tak tau nak makan apa.. mknn teringin tu tak selalu sangat. Cuma try mkn juga.. More to western food, yg okay macam oglio tawar, roti (butterscotch @croissant) bubur, sweet corn. Nasi udang. Snack mcm kurma, badam, kismis hitam, pumpkin seeds. N vit C flavettes @ jus buah delima , utk hilangkan loya. Once a day.

Depends ngn badan. Sy dh masuk week 14 ni muntah dh kurang tp still x smua makanan sy bselera. N almost smua mknn fav dlu sy anti sgt2 skrg ni, fkr psl mknn tu pun boleh loya. Skrg ni sy dh 2 mggu straight makan nasi kandar je. Harap ada la khasiat dpt kat baby sbb makan nasi panas2, sayur kobis, ayam goreng n kuah kari campoq.

Sy dah anak ke-3 pon masih loya & mabuk2..sy makan pon sbb mengenangkan baby dlm perut..kalau ikutkan mmg x berselera..kalau makanan yg hilangkan loya selalu yg masam2..mcm tomyam, sup2..buah epal hijau,buah oren, buah prun..

Me too. First bby, 7minggu. Nasi & lauk mmg tak boleh telan. Kena cari makann yg betul2 kena dekat tekak. Selalunya sy makan whip potato & coeslow kfc nk selamatkan perut. Benda lain mmg xboleh telan 😭

Saya mkn nasi pun tk lalu. Tapi terpksa mkn jgk 2/3 suap. Bila tengok ikan rasa nk muntah. Skrng ni bila balik kerja husbd mesti tanya nk mkn apa, tk tahu nk jwb apa dh. Sbb tk tahu nk mkn apa. Hmmm

ye la kan Sama la ngn sy...hanya blh mkn yg Kering2 jer ...kdang hnya mkn nasi ngn ikan goreng saja..klu yg berkuah bgai xblh masuk...byk bnde yg Dulu blh mkn skrg xblh NK mkn...

Saya pun mcmtu sis..mmg try and error je apa yg boleh makan..nak cakp terasa makanan tu sedap mcm before pregnant mmg tk sbb morning sickness. tp paksa diri utk makan juga .