Minum air sejuk / berais

Kenapa tak boleh ambil minuman sejuk masa berpantang?

5 Balas

Kalau orang dulu2 larangan atas sebab takut kembang urat masuk sejuk senang demam dan sebagainya. Dari segi perubatan pula mcm yg pernah diterangkan oleh doktor imelda balchin pakar sakit puan, tiada larangan dan effect apa2 pun bila minum air sejuk. Sebab air sejuk akan jadi suhu biasa bila masuk dalam badan. Badan kita sendiri menghasilkan haba yg sesuai dgn diri kita. So, pendapat saya, pantang ni terpulang pada pilihan kita sendiri sebab kita yang tahu kesan pengambilan sesuatu itu terhadap badan kita. Macam saya, anak first saya jaga2 tp xda la lama x minum but then bila minum ok2 je badan, so anak 2nd sy minum je air sejuk dr awl pantang. Alhamdulillah xda apa2 effect.. Tp sedap jgk kn kdg2 time pantang minum2 air suam milo suam.. Yg paling penting jangan stress. Makan je makanan berkhasiat yg buat kita happy..

5y ago

tq for ur sharing 😊

Ikut pada badan masing2 sebenarnya. Klw tanya doktor skrg smua da moden. Semua da boleh.. Tapi for me, ikut kata org tua2 dulu jugak yg boleh percaya. Urat masih kembang, darah beku ada lagi tak hbis klua, sbbtu taj boleh.. Badan nk pakai lama.. Tgok org2 tua dulu smpai skrg da beranak ramai pun sihat. Org skrg, anak satu dua da sakit2..

Urat kembang. Badan tak tahan lama. Mudah jatuh sakit. Depends on body jugak. Tp, seeloknya elakkan.

Nanti bdn tiba2 sakit2 sejuk2. Tpi jika sis boleh thn.tak pa la.

Tak boleh ke? Rujuk fb dr.imelda balchin. Rasanya boleh la

5y ago

tulaa i pun rasa boleh tp family i semua x bagi 😅