Minggu Ke 25

Kenapa minggu ke 25, janin x kerap bergerak?? Sehari 5 6 kali je.. Ada pendapat lain atau pengalaman x??

45 Balas

Masa 21minggu haritu saya dah check gender , walaupun rasanya awal tp saya awal2 da pujuk baby suruh kangkang time nk scan . Nampak terjojol kuar pistol alhamdulillah . Scan 2D baru 40 ringgit .. Skrg dah 25minggu saya nk try scan 3D untuk tengok muka baby , tak tahu nk cakap ape kt klinik .. 😂 takkan la nk ckp saje2 nk tengok haih ade pengalaman tak sis?? Share sikit

2y ago

Sy suka pegi scan tiap 2 mnggu. Mmg buat 5d scan tiap kali scan. Bgtau je nak buat scan apa. Mmg saja2 punn. Drg xpelik pun 🤣

kdg2 time tido kita tak perasan,time tu dia active bergerak...tapi kl nk stimulate supaya baby gerak,cuba mkn benda manis(jgn selalu),atau minum air sejuk,boleh juga pasang zikir atau selawat bagi baby dgr(bagi islam)kl non muslim try pasang lagu mozert..so far saya try semua mmg menjadi walaupun baby kembar..mmg sgt2 active...

Cuba panggil sambil usap. Takpun minum air sejuk confirm rasa dia akan bergerak. Baby saya selalu respond kalau saya berborak dgn dia sambul usap perut. Lepas makan pun dia active jugak :) saya baca kalau mama banyak berjalan, baby usually akan tidur sbb rasa umpama didodoikan.

Try makan ais sis . saya makan ais dia pun berjoget dalam perut . kalau dengar suara ayah dia balik kerja ke dia pun aktif . kalau suami pegang perut pun dia mcm aktif semacam . kalau solat tu jgn ckplah . kita solat dia duk main tendang tendang sebab tangan kan tutup pusat masa solat 😂 . tapi malam dia ikut lena . waktu subuh ja dia bangkit tendang minta makan 😂

Saya baca artikel . Baby kerap tido waktu minggu ni . Hehehehe papepun try je borak ngan baby . Kalau dia respons nanti dia kick lah hehehhee

sama sis..masuk 25 week dia jd kurang bergerak..kita ni risau lama betul dia tidur..kte yg duk tepuk perut slow2 panggil2 dia..cucuk2 perut sikit bru dia tendang respon..tp klau masuk pkul 3,4 pagi time tu dia kemain active main tendang2..gerak sana sini

Saya pun sekarang week 25, kalau saya , sy perasan lepas minum susu dia aktif sangat . Masa scan haritu pun , saya minum susu dlu sebelum scan. Doktor cakap awak makan apa ni . Sy ckp minum susu je tadi . Ooo patut laa xduduk diam pun 😅🤣🤣

sama la. sekarang perasan dia banyak gerak tengah2 malam 🤣. kadang siang susah nak rasa dia gerak dengan kita sibuk bekerja lagi. balik kerja cepat2 pakai fetal doppler tu try cari heart beat dia. baru boleh rasa lega. ghisauuu hahah.

cuba goyang2 perut sambil panggil2 sis bg dia gerak. klau sy siang dia gerak halus je.. kdg2 x prasan.. klau mlm2 baru gerak kuat sampai x bole tido.. tp better refer doktor tu sebaiknye..

2y ago

btol tu kadang siang halus je kalau mcm ha kuat rasa gerak lembut baby aktif

Saya kalau aktif & banyak bergerak pun tak perasan baby gerak. Paling senang awak baring mengiring ke kiri, just fokus kat baby je, slowly awak boleh rasa & tau bila baby gerak. Usap perut & bercakap dengan baby