mulut orang

kenapa ? jdi satu kesalahan besar ke kalau kita pump susu then bagi anak guna botol ? hina sangat ke ? #pleasehelp #bantusharing #firstmom

19 Balas

saya lagi stress kalau anak saya tak dapat menyusu dengan secukupnya atau merengek sebab tak puas nyusu ,, saya ni ada masalah puting tenggelam anak saya hari2 menangis dah cuba segala usaha tetap tak boleh sampai saya kena masuk wad balik misi ajarkan cara menyusu yang betul pun anak saya taknak sebab puting tumpul , selama 3bulan je saya menyusu dan saya bagi jelah susu formula .. memang sedih sebenarnya teringin nak susukan anak sampai umur 2tahun tapi tak kesampaian tapi tengok keadaan anak macam tuh apa saya boleh buat terpaksa bagi dia susu formula barulah berat dia naik ikut umur .. tak kisahlah orang nak cakap apa janji dia membesar dengan sihat .. alhamdullillah dah 1tahun11bulan sekarang , kiranya puan okey lah boleh pam susu bagi susu sendiri walaupun bukan melalui payudara ..

saya pernah buat dua².. masa mula2 saya pump pastu bg anak guna btol sebab tak selesa nk direct.. tapi lama2 breast saya sakit sbb sllu pump🤭.. lepas tu saya cuba bg direct alhamdulillah anak ok takde confius puting n btol macam org2 kata 🤭.. cuma ada pro n cons la.. pump : rsa sng nk rehat boleh ayahnya tlg susukan...tapi kna panaskan susu yg dipump lambat skit ank nk mnum. direct : senang prgi mana² xpyah bwak apa2 anak lpar bg je 🤭 . tapi susah jgak time nak rehat tu ..org xleh tlg susukan 🤭.. ikut mana sis selesa ja..tak payah ikut org.. mmg ramai akan mengata cara kita jaga anak🤭...

Xde masalah pun sis. Ada masa memang botol sangat membantu. Yela kita ada masa nk kena buat kerja rumah tp anak ni nk menyusu. Boleh je panaskan susu kita minta husband pun sama tolong susukan. Itu kan kerjasama ibu ayah yag bagus. Ada bonding ibu anak, ada bonding anak & ayah. Kerja ibu pun tak de yg tergendala. Ibu happy, anak kenyang, kerja pun siap.Xde apa yg hina pun. Bagus la ank nk minum susu ibunya. InsyaAllah akan kuat antibodi ank yg minum susu ibu. Xkisahlah direct feed ataupun guna botol. Persetankan mulut2 atau pandangan2 org lain.

kawan saya setahun jadi epmom. alhamdulillah she's happy dapat bekalkan Susu utk anak dia. tak kisah Kita ni bagi Susu apa kat anak. df Ka, epmom Ka, Susu formula Ka. tak Salah pun. janji anak Kita sihat Tu Yang penting org sekeliling akan Ada pelbagai pendapat. biarkan mereka ok! yg baik ambik pengalaman, yg negative buang jauh2 😘

Itu lah pelik dngn org skng ni. Sy pun bt je gitu pstu skng ni bby 1 bln x mahu susu ibu plk nk fm lgipun susu bdn sy skit .bahaya ke eh klo bgi bby fm start 1bln ni?stress rsa org dok kondem ii mrh ii knp x bgi dia susu ibu kdng sedih jgk sbb susu x meriah mcm mne nk bgi klo bf bby x nk puting sy sngt dia pun geram sbb susu x meriah 🤣

saya tgk byk masalah puan ye.. saya bg list utk puan cari ilmu sbg rujukkan boleh cari dekat fb ye... . 1)Happy breastfeeding Malaysia 2) Imelda balchin (Dr o&g) 3) Baby Language (sleep training & baby behavior) 4) Mohd Fhais Salim (Parenting) 5) Redza Zainol ( Dr pakar kanak2)

2y ago

kalau ada masalah anak confuse nipple, buat oral stimulation pd anak. selain tu, kerapkan skin to skin dgn anak supaya dia kenal balik bau ibu dia

Spnjng sy dalam apps ni. Tgok raaamai sgt ibu ibu yg stress pasal org sekeliling. Kejap pasal perut besar perut kecik, berpantang, menyusu. Serba tak kena kan kat mata org lain. Sabar ya. Kuatkn smngt. Yg penting anak sihat pun alhamdulillah rezeki yg besar tu.

2y ago

tu laa pasal, sy pun first mom.. byk alami bnda yg sama, org tya perut kecik lah, org tya knapa susu sikit lah, org tya knapa bg fm lah.. sy x layan pun, sy x stress pun, sbb sy faham ni bdn sy, ni anak sy, kita mak, kita tau laa..buatpa nk stress ckp2 org... rilek2 sudaaaaa

takpa puan. don't worry. tak Salah pun jadi epmom. happy Kan diri, abaikan mulut org masuk telinga Kanan keluar terus telinga Kiri. jangan simpan dalam diri 🤗 saya jugak epmom untuk 2 anak. memang dorang taknak df. but still consistent utk pump. jgn stress2 ok 🥰

Tak pun. Saya pun pump susu kemudian bagi melalui botol dulu tapi syg skrg 100% bg susu botol sbb susu badan dah tak ada. Diorg kata tak elok sbb takut gigi anak tumbuh kurang elok sbb dia gigit nipple bottle yg tak lembut mcm nipple ibu. Nak buat mcm mana terpaksa.

kenapa nak kesah mulut orang. asalkan kita tahu anak kita sehat. selagi kita tak buat sesuatu yg membahayakan anak dan diri sdiri. cuba tengok lani ramai netizen yg ntah apa². hidup hanya untuk mencerca orang.