SHARING IS CARRING♥️ : Kemulian Bagi Wanita Hamil Dalam Islam

~Keletihan, mabuk dan juga sakit-sakit badan adalah perkara biasa buat seorang wanita yang sedang mengandung. Tidak kurang juga yang mengalami ketidakstabilan hormon dan emosi, marah-marah suami dan juga stress. ~Namun, tahukah wahai bakal ibu sekalian bahawa terdapat 14 kemuliaan yang Allah S.W.T kurniakan kepada anda sepanjang anda hamil dan ianya tiada galang gantinya ? ?Apabila seorang perempuan mengandung dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan. ?Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin atau melahirkan, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad di jalan Allah S.W.T. ?Apabila seorang perempuan melahirkan anak, hilanglah dosa-dosanya seperti keadaan dia baru dilahirkan. ?Apabila telah lahir anaknya lalu disusuinya,maka bagi ibu itu setiap seteguk daripada susunya diberi SATU kebajikan. ?Apabila semalaman si ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T. ?Rakaat solat wanita yang sedang hamil adalah lebih baik dari pada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. ?Wanita yang memberi minum air susu (ASLI) kepada anaknya dari dirinya sendiri akan mendapat 1 pahala pada tiap-tiap titis susu yang diberikannya. ?Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah S.W.T seluruh dosanya dan apabila ia menghiburkan hati anaknya Allah memberi balasan 12 tahun pahala ibadah. ?Wanita yang hamil akan dapat pahala terus berpuasa pada siang hari. ?Wanita yang hamil akan dapat pahala terus beribadah pada malam hari. ?Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa, serta setiap kesakitan pada satu uratnya Allah S.W.T mengkurniakan satu pahala haji. ?Sekiranya wanita mati di masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid. ?Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2.5 tahun), maka para malaikat di langit akan mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya. ?Jika wanita memberi susu dirinya pada anaknya yang menangis, Allah S.W.T akan memberi pahala satu tahun solat dan berpuasa. Jadi, janganlah kita sering mengeluh dan mendengus ketika mengandung. Banyakkan bersabar dan berdoa kerana kurniaan Allah S.W.T itu tidak ternilai harganya. Semoga bermanfaat?

1 Balas

👌