Boleh ke tidak?

Kawan saya prmpuan mualaf dia bertanya kalau dia nikah taknak pakai inai boleh ke ?

9 Balas

hukum memakai inai bukan wajib tpi harus bgi utk wanita selagi x menimbulkan fitnah, dan sunat pakai utk perhiasan wanita utk mencantikkan diri depan suami mereka adalah dikira amalan sunnah.. nk pakai boleh, x pakai pon xpe... janji x timbul kn fitnah... islam hanya benar kan berinai sekadar takat hujung jari jemari bukan bt ukiran satu tangan dan kaki, dosa dan haram jika menyerupai agama lain

Boleh je. Saya ni lahir Islam pun xpakai. Itu hanya hiasan. Melayu ni bnyk sgt ikut adat kaum lain.. bukan ikut agama. Xpakai Pun xpe ok. Still xsalah. Yg penting rukun nikah tu. Lain2 tu adat melayu

1y ago

oh trmksih tlg jwab ya

inai bkn perkara wajib waktu bernikah.. nk pkai blh x nk pkai pun blh.. dh pkai jgn ukir² plk.. ckup syarat lekat di kuku shj..

1y ago

baik trmksih sbb dia kata taknak pakai inai 😂

Inai bukan wajib dan bukan tuntutan agama 😅 itu hanya mengikut adat

Takda masalah pun. Berinai tu lebih kepada adat je

Boleh sebab inai bukan syarat sah nikah

Boleh je,bukan wajib pn xda masalah

yg penting pakai baju. inai tu adat je..

1y ago

hahahhaah komen ni win xD

boleh